Nieuws

Elsevier: HU op nummer 12 bij beste hogescholen

Volgens weekblad Elsevier zijn een groene universiteit en een groene hogeschool de beste van Nederland. Wageningen Universiteit en HAS Hogeschool staan bovenaan in de jaarlijkse ranking. De HU staat op nummer 12 van de 18 brede hogescholen.

Door Bas Belleman (HOP)/Marc Janssen

De ranglijst van Elsevier is gebaseerd op het oordeel van studenten op één vraag in de Nationale Studenten Enquête: hoe tevreden zijn de studenten over hun studie in het algemeen? Ze geven een cijfer tussen de één en de vijf.

Elsevier kijkt welke universiteit en hogeschool de best gewaardeerde bacheloropleidingen in huis hebben. Bij Wageningen oogsten twaalf van de negentien beoordeelde opleidingen veel lof van studenten, bij HAS Hogeschool komen zeven van de tien opleidingen bovendrijven.

Avans de beste brede hogeschool
Voor een eerlijkere vergelijking zijn de hogescholen opgedeeld in drie soorten: brede hogescholen, specialistische hogescholen en kunsthogescholen. Van alle brede hbo-instellingen is Avans Hogeschool volgens Elsevier de beste, terwijl de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten de meeste waardering krijgt van de vier kunsthogescholen. Winnaar HAS komt uit de categorie ‘specialistische hogescholen’.

Hogeschool Utrecht
De HU eindigt op een twaalfde plaats bij de achttien brede hogescholen. Elsevier telt aan de HU elf positief beoordeelde opleidingen en 23 opleidingen met een negatief oordeel. De overige 27 opleidingen scoren gemiddeld.

Vergeleken met vorig jaar is dat een verbetering: twee opleidingen meer meer een positief oordeel, één opleiding minder met een negatieve beoordeling. Bovendien eindigde de HU toen als een-na-laatste hogeschool en ditmaal als twaalfde. Al maakte Elsevier toen een ranglijst van acht grote hogescholen en ditmaal een lijstje van achttien brede hogescholen – wat vergelijken lastig maakt.

Universiteiten: Nijmegen, Eindhoven en Wageningen
Bij de universiteiten wint de Radboud Universiteit Nijmegen in de groep ‘brede’ universiteiten, terwijl de TU Eindhoven het hoogst scoort van de drie technische universiteiten. Overall winnaar Wageningen is de beste van de ‘specialistische’ universiteiten.

Donderdag verschijnt de jaarlijkse Elsevier-special Beste Studies, waarin het blad nader ingaat op onder meer de contacturen met docenten, het studierendement en het aantal mannen en vrouwen binnen opleidingen.