Foto van de week

‘En dan tover ik zo je wachtwoord weg’

Foto: Kees Rutten

Elke week een bijzonder of alledaags moment, vastgelegd op de foto.

In de hal van Padualaan 101 staat vandaag een goochelaar. Hij is ingehuurd om voorbijgangers op speelse wijze bewust te maken van een bloedlink fenomeen van deze tijd: cybercriminaliteit.

Goochelaar Milan ten Bosch (20) spreekt een student aan en vraagt haar of ze even haar persoonlijke gegevens op een spelkaart wil schrijven. Die antwoordt snedig met: ‘Ik schrijf mijn toetsuitslag wel op, haha.’ De voormalig Nederlands Kampioen Close-up goochelen stopt de kaart terug in de stapel.

‘Ik zal voordoen hoe weinig moeite het kost om deze kaart te vinden temidden van de rest.’ Met één knip in de vingers ligt de kaart onderop de stapel. De toetsuitslag (71 procent!) is zichtbaar. Verbaasde gezichtjes. Bij een nieuwe poging verschijnt de kaart ineens in Milans mond. ‘Wow, dit is nog ingewikkelder dan ons tentamen’.

‘Wat een goochelaar kan, kan een hacker ook’ staat er op de kaartjes die Milan uitdeelt na zijn trucs. Het initiatief is van Rinske Plomp, zij is privacymanager bij de HU en houdt zich samen met haar collega’s bezig met cyber awareness binnen de HU. De goochelaar moet studenten even laten stilstaan bij hun digitale veiligheid. Hij is vandaag tussen 10.00 en 14.00 in PL101.