Nieuws

En dit was het Utrechts zomernieuws

Een app voor veilige seks, getimmer in de HU-gebouwen en een debat over vooroordelen over studentenverenigingen tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (foto). En windsurfer annex fysiotherapiestudent Lilian de Geus op de Olympische Spelen. Volop Utrechts nieuws deze zomer.

Door Gerard Rutten

App voor veilige seks
De Pokémons in Utrecht kregen er medio augustus een concurrent bij. Vieze schimmeltjes die soa’s verbeelden kunnen worden gevangen door een app, onderdeel van de ‘HOES-campagne’. Die is ontwikkeld door vier studenten van de opleiding Digitale Media en Communicatie en moet studenten stimuleren tot veilige seks. ‘Om veilige seks onder studenten te realiseren, moet het in hun vriendengroep een gesprek van alledag worden’, zeggen de bedenkers.

… en een app die social media blokkeert
Nog een app uit de koker van de HU. Whats App, Facebook en Snapchat. Het mobieltje van de student ontvangt onophAlle categorieënoudelijk berichten van social media. De notificaties leiden af tijdens het studeren. De start-up Sidekick Mattie van Gül Akcaova, student Business Management, bedacht een app die tijdelijk verhindert dat social media berichten pushen terwijl tegelijkertijd de social media worden geblokkeerd. Bellen en gebeld worden kan wel.

Aparte medewerkerszones en ander getimmer
In de zomerperiode wordt er in de locaties Daltonlaan 400 en 500 het een en ander vertimmerd: nieuwe wanden voor aparte medewerkerszones, betere bewegwijzering en extra meubilair bijvoorbeeld. Aan de Bolognalaan 101 is eveneens bedrijvigheid: ook hier worden onder meer aparte medewerkerszones gecreëerd. Deze aanpassingen volgen op de evaluaties van het huisvestingsconcept die zijn besproken met de instituten. Bekeken wordt of de wensen uitgevoerd kunnen worden in de nieuwbouw en de panden Padualaan 99/101, die verbouwd worden. Voor de Heidelberglaan 7 staan er flinke aanpassingen op stapel.

Een 7,5 voor het International Office
Goed nieuws (inloggen) voor het International Office. Studenten van de HU en bezoekende studenten geven het bureau over het jaar 2015/2016 gemiddeld een 7,5. Positief zijn zij onder meer over de hulpvaardigheid en de heldere communicatie middels gidsen en checklists. Voor verbetering vatbaar zijn de snelheid van reageren op mails, de vindbaarheid van informatie en afstemming met examencommissies en opleidingscoördinatoren.

4000 deelnemers bij Utrechtse Introductie Tijd
En dan barstte maandag 15 augustus de vierdaagse Utrechtse Introductie Tijd (UIT) los. Met 4000 deelnemers van de verschillende hogescholen en universiteiten een record: tweehonderd meer dan het jaar ervoor. Weer waren er meer aanmeldingen dan plekken. De straatparade waar de studentenverenigingen zich presenteren is dit jaar vervangen door een Singelparade, waarbij alcohol op de boten uit den boze is.

Lading drank in beslag genomen
Het nuttigen van alcohol is op de UIT sowieso een heet hangijzer. Zwarte polsbandjes moeten tegengaan dat eerstejaars onder de achttien jaar en biertje kunnen bestellen. De verlaging van prijs van een glaasje bier van 2,70 naar twee euro kwam de UIT-organisatie te staan op een berisping van het Trimbos Instituut: ‘Niet handig.’ En tijdens de Singelparade werd een lading drank op de boot van studentenvereniging Veritas in beslag genomen. Maar dat berustte allemaal op een misverstand. De voorraad bier en wijn waren voor de volgende gebruikers van de boot bestemd.

Debat over vooroordelen studentenverenigingen
Behalve gedoe over alcohol vond er tijdens de UIT ook het traditionele debat plaats tussen de studentenverenigingen. De voorzitters probeerden vooroordelen te ontzenuwen. Zo is het Utrechtsch Studenten Corps (USC) niet ouderwets, heeft UMTC wel degelijk tradities, is bij Biton niet iedereen een alto en wordt er bij de christelijke SSR-NU ook bier gedronken. Waarvan akte.

Debuut op de Olympische Spelen
En dan waren er ook nog de Olympische Spelen. De enige deelnemer van de HU viel buiten de prijzen. Windsurfster Lilian de Geus en studente Fysiotherapie kwam één punt te kort om een bronzen medaille te veroveren. Het was haar debuut op de Spelen in Rio. Bij de Wereldkampioenschappen in 2015 en 2016 haalde ze wel brons. In het sportzomernummer van Trajectum zei ze (bladzijde 7): ‘Een medaille zit er waarschijnlijk wel in, maar dat is ook afhankelijk van hoe de wind staat.’

Foto: DUB