Columns

Energie

Frankrijk gebruikt voornamelijk kernenergie. Ons land is nog steeds een typisch aardgasland, maar dat houdt ooit op. Er gaan steeds meer stemmen op dat we naast bio- en zonne-energie toch weer moeten gaan kijken naar kernenergie. Volgens een gepensioneerde bionatuurkundige is het binnen enkele decennia mogelijk om het kernafval op een natuurlijke wijze af te breken.

Wij zijn ons nauwelijks bewust van de ernst dat de fossiele grondstoffen opraken. Dat de FEM vier dagen in de week om 6 uur dicht gaat, is niet om op de energie te besparen, maar omdat het op jaarbasis € 100.000 aan exploitatiekosten scheelt. Op andere hogescholen zijn al systemen dat als een lokaal afgesloten wordt, automatisch de lichten uitgaan, net als wanneer iemand z’n kamer uitloopt. Zover ik weet is dat nergens op de HU het geval.

Vooruitzien kunnen de Chinezen. Dat deden ze al met de draconische wet op het verkrijgen van slechts één kind. Op het gebied van economie en energie zijn ze slim bezig. Amerika is al aardig afhankelijk van de Chinezen. Zonder dat we er veel over lezen importeren de Chinezen uit Afrika grondstoffen uit mijnen die zij zelf bezitten. Nu nog staat op de sinterklaascadeautjes ‘made in China’, maar in 2020 ‘made in Africa’.