Columns

Er was ingebroken en dat was achteraf bijna grappig

Foto: Kees Rutten

Büsra Kondakçi (23) studeert Journalistiek aan de HU en schrijft columns voor Trajectum.

Ik voel me eigenlijk nooit onveilig, tot een paar weken terug: er was bij ons thuis ingebroken. Dat gevoel dat er een wildvreemd persoon zich in je huis bevindt, is echt heel eng. Nu, weken later, is het een bijna grappig verhaal.

Als ik vroeg in de middag thuiskom van school, zie ik mijn moeder geschrokken in de woonkamer staan. ‘Er is iemand in huis geweest’, zegt ze. We lopen voorzichtig, ik voorop, door het huis en zien al snel dat alle kasten openstaan en dat alle spullen over de hele kamer verspreid op de grond liggen. Mijn moeder loopt alweer naar beneden om de telefoon te pakken. Ik durf niet nog snel de zolder te checken dus doe de deur naar de zolder op slot en ren haar snel achterna. Eenmaal beneden roep ik naar de boeven dat ik de politie ga bellen, wel zo vriendelijk om ze even te waarschuwen toch?

Ineens denk ik voetstappen te horen op zolder. Mijn moeder pakt de ijzeren schoenlepel (ja echt!) en ik bel nog een keer de politie. Nu met spoed, want er is iemand thuis. ‘De inbrekers zijn boven, denk ik’, zeg ik bijna jankend. Bijna, want wil niet aan die emotie toegeven, maar was op dat moment toch niet zo stoer.

Even later stormen de agenten het huis in en doorzoeken ze de hele woning. Ze hebben wapens die een rode laser op de muur tonen, ik denk om beter te richten. Mijn kat rent er achteraan. Ik spring zonder enige twijfel voor het wapen om Papi te beschermen (hallo moederinstinct) en de agent richt het wapen de andere kant op. Chaos, maar achteraf best grappig.

De emotionele schade was na een paar moeilijke nachten hersteld. Er is naast een briefje van 50 euro niets weg, want we hebben niets bijzonders in huis. En de ‘voetstappen’ boven bleken de andere katten te zijn. Oeps. We kennen de verhalen over Turkse moeders met slippers in de hand. De mijne had een metalen schoenlepel. Wat weet jij van je gezin beschermen? Haha. Gelukkig heb ik mijn moeder niet in actie gezien met die schoenlepel. Want alle jokes aside, het was tering eng.