‘Eventjes’ de IC-capaciteit opschalen: zo gemakkelijk is dat echt niet

'Iedereen die zegt dat KLM-personeel wel even de coronapatiënten kan opvangen, heeft het niet goed begrepen.’

Foto: iStock

‘Eventjes de IC-capaciteit opschalen. Dat hadden we afgelopen acht maanden moeten doen en kunnen we nu alsnog doen.’ Het is een veel gehoorde opmerking in de praatprogramma’s van afgelopen dagen. Is het inderdaad zo gemakkelijk of is het populistische praat? We spreken dé specialist op dit gebied: Marscha Ensermo. Ze is teamleider bij de Bachelor Medische Hulpverlening, die mensen opleidt tot medische hulpverleners op de acute zorg en de intensive cares. En ze is spoedeisende hulpverpleegkundige.

‘Het is populistische praat. Een basisverpleegkundige en medisch hulpverlener heeft een opleiding nodig van vier jaar. Dan werkt hij misschien een paar jaar en gaat zich vervolgens in anderhalf jaar specialiseren tot professional op de IC.

‘Je moet een aanzienlijke fysiologische kennis hebben van het lichaam. Van de organen en hoe ze op elkaar reageren. De menselijke gaswisseling is ongelooflijk complex. Daarnaast heb je technische kennis nodig van verschillende machines, zoals hart-longmachines, infuuspompen en beademingsmachines. Met de druk van het beademingsapparaat vraag je iets van de zieke longen van de coronapatiënt. Hij mag niet te hard staan, want dan blaas je de longen kapot. Hij mag niet te zacht, want je moet ze open houden. Je houdt rekening met ontstekingen, infiltraten en dergelijke. Kortom: je hebt om aan zo’n Covid-bed te staan minstens vijf-en-een-half jaar opleiding nodig en een groot aantal vlieguren.

Er was al geen personeel in de zorg, en dat komt er ook niet in een handomdraai bij. Het kost bovendien weer mensen om ze op te leiden en die zijn ook schaars. Ja, we kunnen hulp gebruiken. Maar iedereen die zegt dat het KLM-personeel wel even in een gymzaal de coronapatiënten kan opvangen, heeft het niet goed begrepen.’

Ook interessant: Laten studenten zich straks vaccineren of niet?

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *