Interview

‘Eventjes’ de IC-capaciteit opschalen: zo gemakkelijk is dat echt niet

Foto: iStock

‘Eventjes de IC-capaciteit opschalen. Dat hadden we afgelopen acht maanden moeten doen en kunnen we nu alsnog doen.’ Het is een veel gehoorde opmerking in de praatprogramma’s van afgelopen dagen. Is het inderdaad zo gemakkelijk of is het populistische praat? We spreken een specialist op dit gebied: Marscha Ensermo. Ze is teamleider bij de Bachelor Medische Hulpverlening, die mensen opleidt tot medische hulpverleners binnen de acute zorg en de intensive cares en anesthesie. En ze is spoedeisende hulpverpleegkundige.

‘Het is populistische praat. Een basisverpleegkundige en medisch hulpverlener (BMH’er)heeft een opleiding nodig van vier jaar. De verpleegkundige werkt dan misschien een paar jaar en gaat zich vervolgens in anderhalf jaar specialiseren tot professional op de IC. De BMH’er heeft na die vier jaar nog een traineeship van negen maanden.

‘Je moet een aanzienlijke fysiologische kennis hebben van het lichaam. Van de organen en hoe ze op elkaar reageren. De menselijke gaswisseling is ongelooflijk complex. Daarnaast heb je technische kennis nodig van verschillende machines, zoals bewakingsapparatuur, infuuspompen en beademingsmachines. Je moet ervaring hebben opgedaan in klinisch redeneren. Kortom: je hebt om aan zo’n Covid-bed te staan minstens vijf-en-een-half jaar opleiding nodig en een groot aantal vlieguren. Natuurlijk zijn handen in de ondersteuning van de IC-professionals ontzettend welkom maar daar heb je geen volledig nieuwe IC mee bemand.

Er is al een schrijnend personeelstekort in de zorg, en dat werk je niet in een handomdraai bij. Het kost bovendien weer mensen om ze op te leiden en die zijn dus al schaars. Ja, we kunnen hulp gebruiken. Maar iedereen die zegt dat het KLM-personeel wel even in een gymzaal de coronapatiënten kan opvangen, heeft het niet goed begrepen.’

Het creëren van meer opleidingscapaciteit voor bijvoorbeeld Bachelor Medisch Hulpverleners zou helpen toekomstige problemen zoals COVID-19 beter voorbereid aan te kunnen pakken. Indien wij onze numerus fixus zouden kunnen loslaten vanwege die opleidingscapaciteit in het werkveld zouden we landelijk per jaar 1500 zorgverleners meer kunnen opleiden.

Ook interessant: Laten studenten zich straks vaccineren of niet?