Interview

Puck gaat haar kamer onderverhuren: ‘Dan maar de illegale manier’

Leonie van Barneveld. Foto: Kees Rutten

Wat doe je met je studentenkamer of studio als je zes weken op vakantie gaat? Onderverhuren, vindt student Puck. Maar je kunt maar beter weten waar je aan begint, want zo simpel is het niet…

Leonie van Barneveld studeert Journalistiek en interviewde Puck.

Puck (23), niet haar echte naam, opent haar raam en het geluid van het kruispunt vult haar kamer. ‘Ik heb echt geluk gehad met deze studio. Ik heb het gevonden via kamernet.nl. Mijn huisbazen waren vooral opzoek naar begin-werkende particulieren. Maar blijkbaar heb ik iets goed gedaan tijdens de bezichtiging/hospi, want ik mocht erin.’

Deze zomer gaat ze er zes weken tussenuit. ‘Ik heb heb festivals gepland, ga kamperen en ik wil met m’n ouders weg. Dus ik wil hier niet zes weken huur voor betalen.’

Onderhuur bij SSH Utrecht
Tijdens de zomermaanden komt het regelmatig voor dat studenten hun kamer uitgezet worden en opzoek gaan naar een tijdelijk onderkomen. Zo gaan studenten vaak terug naar hun oude dorp voor een baantje, ze gaan op vakantie of hun huurcontract is verlopen. Zo meldden zich voor juni tot en met augustus 2023 bijstudentenwoonstichting SSH ‘officieel’ 187 onderhuurders. ‘Dit jaar zijn dat er tot nu 132, geteld vanaf januari tot en met 1 juni 2024’, zo laat Lisa Plender van SSH weten. Voor de duidelijkheid: dit zijn dus studenten van de SSH die netjes hun onderhuurder aanmelden bij hun huisbaas. De werkelijke getallen liggen een stuk hoger en zijn moeilijk meetbaar.

Via Instagram

De beste optie is een onderhuurder vinden voor de juiste prijs. ‘Ik heb nu twee lijntjes lopen. Eerst probeerde ik het via familie, vrienden en kennissen, maar niemand hapte. Ik had gehoord dat Instagram het beste werkte, dus vroeg ik daar of iemand interesse had in een mooie kamer in hartje Nederland. Een vriendin van mij wist nog niet zeker of de data uit zouden komen.

Een andere vriendin wilde de sfeer van het studentenleven proeven, maar wel voor een lagere prijs. Ik vraag 750 euro, want dat is mijn huur, maar zij wilde er voor 450 euro in. Ze zou het me nog laten weten. Dus hopelijk vind ik nog iemand die de volle prijs wil betalen en anders is het beter iets dan niets.’

Illegaal

Onderhuur kan een oplossing zijn als tussenstop voor het vinden van een eigen kamer. Bij de SSH kun je het gewoon aanvragen. Maar niet elke huisbaas vindt het goed. Zo vinden huisbazen het belangrijk om te weten wie er in het pand zit, of de kamer goed onderhouden wordt en of er maandelijks de huur betaalt kan worden.

Ruzie met je huisbaas moet je niet willen, dus dan maar de illegale manier

Is het het waard, die paar honderd euro, voor zoveel gedoe? Telefoontjes, reageren op Instagram, onderhandelen, verder zoeken, je gast instrueren (deze plant heeft VEEL water nodig, dit lichtknopje valt er altijd af, niet roken aub). Als haar huisbaas er nu wel achter komt is er een kans dat Puck uit haar kamer wordt gezet. ‘Ruzie met je huisbaas moet je niet willen, dus dan maar de illegale manier.’

Na de zomermaanden moeten de onderhuurders er vaak weer uit. Is zo’n periode dan niet te kort en te duur? Puck: ‘Ja, en dat is dus ook de struggle voor mij, want mensen vragen vaak of er een kans is op blijven, maar ik moet er in het nieuwe collegejaar ook weer in. Dus het vinden van de juiste onderhuurder is zo makkelijk nog niet.’