Nieuws

Extra subsidie voor intakegesprekken


Nog eens zeven universiteiten en hogescholen mogen uitproberen of intakegesprekken werken. Daarvoor krijgen ze samen 2,15 miljoen euro van het ministerie van OCW.

Studenten die hun opleiding niet afmaken: ze zijn een doorn in het oog van onderwijsinstellingen en politici. Ongeveer één op de drie studenten heeft na zes of zeven jaar nog geen diploma. Volgens onderzoekers heeft dit vooral te maken met verkeerde verwachtingen. Veel jongeren maken aanvankelijk de verkeerde studiekeuze.

Maar als studenten met hun opleiding willen stoppen, staan hogescholen en universiteiten betrekkelijk machteloos, blijkt uit de Startmonitor van ResearchNed. Van de hbo’ers die hun opleiding hebben gestaakt, zegt 68 procent dat de opleiding dit niet had kunnen voorkomen. Onder universitaire studiestakers is dit zelfs 79 procent.

Toch meent een kleinere groep dat hun uitval wel degelijk voorkomen had kunnen worden. Maar liefst 78 procent van deze afhakers geeft de schuld aan slechte voorlichting. Zij zouden misschien baat hebben gehad bij een studiekeuzegesprek. Vandaar de experimenten, die vorig jaar in gang zijn gezet en nu een vervolg krijgen.

Overigens schildert het ministerie van OCW de cijfers verkeerd af. Volgens het persbericht stelt 78 procent van alle uitvallers dat betere studievoorlichting de uitval had kunnen voorkomen. In werkelijkheid gaat het om minder dan een kwart.

De nieuwe experimenten vinden plaats aan de Universiteit Maastricht, Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit van Amsterdam, Open Universiteit, Stenden Hogeschool en Windesheim. Sommige van die instellingen begonnen ook vorig jaar al aan experimenten.

In de eerste ronde zaten ook de Hogeschool Inholland, Fontys Hogescholen, Hogeschool Utrecht en Saxion Hogescholen. Resultaten zijn nog niet openbaar. De uitkomsten van de eerste elf experimenten worden op 25 maart gepresenteerd. Eind dit jaar komt er een analyse en samenvatting van alle achttien projecten.