Nieuws

Felle discussie over leenstelsel tijdens UIT

Dinsdagmiddag is de strijd om eerstejaars losgebarsten op het Janskerkhof. Terwijl de regen met bakken uit de lucht komt, gaan vier Tweede Kamerleden met elkaar in discussie over belangrijke studentenzaken. Er vallen harde woorden, vooral als het leenstelsel ter sprake komt.

Debatleider Frenk van der Linden kondigt het politieke debat aan al het eerste van het nieuwe seizoen: ‘Die hebben jullie alvast in de pocket.’ Michiel Rog (woordvoerder onderwijs CDA), Jasper van Dijk (woordvoerder onderwijs SP), Paul van Meenen (D66-kamerlid met onderwijs in z’n portefeuille) en Roelof van Laar (Kamerlid voor de PvdA) staan op het podium om hun studentgerelateerde standpunten te verdedigen. De VVD heeft ondanks vele verzoeken niemand gestuurd.

Torenhoge lening
Het eerste onderwerp van het debat is het sociale leenstelsel dat waarschijnlijk vanaf collegejaar 2015-2016 wordt ingevoerd voor nieuwe studenten en dat levert een heftige discussie op. CDA’er Michiel Rog roept met vuur in z’n ogen dat het niet kan dat D66, die zich de onderwijspartij van Nederland noemt, en de PvdA voor het leenstelsel zijn. CDA vindt het niet sociaal en om studenten met een torenhoge lening op te zadelen. Van Maanen hield vol dat het goed is om de basisbeurs af te schaffen omdat het extra geld oplevert om in onderwijs te studeren. 

Jasper van Dijk roept de aanwezige studenten op om in actie te komen tegen wat hij consequent het schuldenstelsel noemt: ‘Het is nog niet te laat, het stelsel is nog niet ingevoerd. Laat je horen in Den Haag. Jullie zijn dit jaar nog niet de pineut en daarom zou je kunnen denken ‘wat maakt het mij uit, zij die na mij komen lossen het wel op’ maar zo werkt het niet. Als jullie straks een master willen doen, zijn jullie aan de beurt.’

Lekker wijffie
In rap tempo worden daarna onderwerpen als de OVkaart, collegegeld en baangarantie besproken. Het begint harder te regenen, de politici worden minder fel en de interesse van de aanwezigen ebt weg. Een meisje zegt tegen een vriendinnetje naast haar: ‘Ik vind het saai!’ Het vriendinnetje reageert gebeten: ‘Nee, dit gaat over jou. Het is belangrijk.’ Waarop de eerste reageert: ‘Heus niet, niemand zegt ‘he, lekker wijffie.’’

Terwijl de regen op het plein klatert geven de politici de studenten – nu bijna allemaal in doorzichtige regenponcho’s – een compliment dat ze er nog zijn en roepen ze hen op vooral te gaan stemmen om zo te zorgen dat ook zij gehoord worden in de politiek. De laatste woorden worden bijna overstemd door het gekletter van de regen.