Achtergrond

FF BELLEN Skypehype

In de zomer ontstond een heuse mediahype rond Sophie Luikinga, vierdejaars life sciences. Zij houdt vanuit Australië haar afstudeer- presentatie via Skype. Even bellen.

Waar ben je nu?
‘In Utrecht.’

Wanneer ga je naar Australië?
‘Begin november ga ik in Melbourne stage lopen bij een onderzoeksinstelling. In juni wil ik afstuderen. Daarna ga ik een half jaar reizen en een universiteit zoeken om een master te doen. Ik vind het zonde om in de tussentijd terug te moeten komen, vandaar het idee om via Skype af te studeren.’

Er was veel publiciteit over, tot in Korea aan toe.
‘Ik had niet verwacht dat het zo storm zou lopen. Ik dacht: het wordt een berichtje in de regionale editie van het AD. Maar ik werd meteen gebeld
door Radio 2 en 3FM en weet ik het allemaal.’

Hoe kwam je op het idee?
‘Toen ik stage liep bij het Nederlands Kanker Instituut zag ik dat een begeleider de presentatie van een student via Skype volgde. Ik praat op die manier vaker met mensen in het buitenland, bijvoorbeeld met mijn moeder in Genève. Ook met mijn iPhone.’

Vind je het niet vervelend om tegen een camera te praten?

‘Ik ga in een conferenceroom staan waar ik op een groot beeldscherm de docent en mijn klasgenoten kan zien.’

Ben je niet bang dat de verbinding wordt verbroken?
‘Nee hoor, dan probeer ik het weer opnieuw.’