Nieuws

Fouten tijdens HU-verkiezingen

Tijdens de verkiezingen van de medezeggenschapsorganen van de HU, eind 2009, zijn door de kiescommissie en de projectleider meerdere keren reglementen overtreden.  

Dit blijkt uit een evaluatierapport waarin de projectleider, de Centrale Kiescommissie en de Commissie van Beroep hun licht laten schijnen. Volgens de kiescommissie is het ‘goed bevallen’ om een deel van de uitvoerende taken te delegeren aan een projectleider. Die rol werd vervuld door Emi Stikkelman, tevens coach bestuurlijke participatie studenten.

Maar de positie van de projectleider was niet altijd duidelijk: zij leek deel uit te maken van de kiescommissie en de Commissie van Beroep waardoor de ‘schijn van belangenverstrengeling’ ontstond. Daarom beveelt de Commissie van Beroep aan om de functie van projectleider niet te vermengen met andere taken.

Ook de kiescommissie heeft op onderdelen niet optimaal gefunctioneerd. Voorzitter Cees Meijer nam zelfstandig besluiten die achteraf gezien aan de voltallige commissie voorgelegd hadden moeten worden. Een betere planning van vergaderingen moet dit voor de toekomst voorkomen.

Daarbij heeft de kiescommissie meerdere keren de reglementen overtreden. Zo ‘onderhandelde’ de commissie diverse keren met personen nadat zij tegen een beslissing in beroep zijn gegaan. ‘Daardoor wordt de schijn gewekt dat de Centrale Kiescommissie het beroep zelf in behandeling neemt in plaats van de Commissie van Beroep’, meldt het evaluatierapport.

Verder verzuimde de kiescommissie om de indiener van een ongeldig verklaarde kandidatenlijst in de gelegenheid te stellen fouten te herstellen. Ook is het procedureschema van de verkiezingen niet gepubliceerd en zijn tijdens een hoorzitting van een beroepszaak door de kiescommissie onjuiste verklaringen afgelegd. De Commissie van Beroep noemt het ‘ontoelaatbaar’ dat in deze gevallen de het kiesreglement niet is nageleefd.

Volgens de beroepsinstantie zijn de reglementen van de voorgaande offline verkiezingen niet goed genoeg vertaald naar de recente digitale stemming. De regels moeten worden aangepast en worden nageleefd. ‘Het is niet aanvaardbaar dat het voor de verkiezingen belangrijkste orgaan, de Centrale Kiescommissie, komt tot bevoegdheidsoverschrijdingen.’

Voorzitter Cees Meijer laat in een reactie weten: ‘De kiescommissie erkent dat er fouten zijn gemaakt en heeft dit ook ruiterlijk aangegeven in het evaluatierapport. Daarvoor zijn ook verklaringen gegeven. Op basis van de transparante verslaglegging zijn leerpunten duidelijk en zijn verbetervoorstellen gedaan. De commissie verwacht dat deze ook worden overgenomen en het de volgende keer veel beter zal verlopen.’