Nieuws

Freshmen beste studentbedrijf van Nederland

Studentcompany Freshmen van de HU Amersfoort is gisteren verkozen tot ‘beste studentenbedrijf van Nederland’.

De acht studenten small business and retail management (SBRM) brachten in september vorig jaar een duurzaam aanmaakblok voor de open haard op de markt: de Quickflame. Het is een poreuse lavasteen die het brandbare bio-ethanol opneemt. Daarna kan het worden aangestoken waardoor de haardblokken vlam vatten. De Quickflame is oneindig te gebruiken.
 
Freshmen nam het maandag in het Amsterdamse DeLaMar theater in de categorie hbo op tegen bedrijfjes van Fontys Hogeschool Venlo, Hogeschool Arnhem/Nijmegen, Hogeschool Zeeland en Hogeschool Groningen. De wedstrijd vond plaats achter gesloten deuren. De studenten werden ondervraagd door de jury en gaven een pitch van 1 minuut. Freshmen kwam als beste bovendrijven en won naast de hoofdprijs ook nog de duurzaamheidsprijs en de prijs voor beste samenwerking in de wacht.
 
'Daarmee hebben we drie van de zes prijzen gewonnen', concludeert Freshmen Mike van Zetten. Van tevoren vermoedde hij nog stevige concurrentie van twee andere studentenbedrijven, maar die wisten ze dus goed achter zich te houden. De hoofdprijs werd aan de ondernemers uitgereikt door Joop van den Ende. Van Zetten: 'Supergaaf dat zo'n persoonlijkheid dat doet. Hij is toch een groot voorbeeld in ondernemen.' 
 
Winnaar Freshmen wordt afgevaardigd naar de Europese finale op 3, 4 en 5 juli in het Belgische Luik. Aan hen de taak om het succes van SBRM-studentbedrijf Greeny Games te evenaren. Dat werd in 2010 Europees kampioen. Studenten van SBRM richten in het eerste jaar een bedrijfje op dat ze zelf runnen. Doorgaans wordt de onderneming na een jaar opgeheven, maar sommige succesvolle bedrijven maken een doorstart. 
 
Die doorstart gaat er in elk geval komen voor Freshmen. Van Zetten: 'Vijf van de acht studenten gaan door met dit bedrijf. We zijn al bezig met een barbecue-flame en andere nieuwe, innovatieve producten. Helaas hebben drie anderen het te druk met ander werk en de studie om ook nog deze onderneming door te zetten. Toen we begonnen in september vorig jaar, kenden we elkaar helemaal niet. Nu zijn we vrienden geworden.'