Gaat de HU-student stemmen voor de EU?

Vindt de HU-student dat hij een reden heeft om te stemmen? Trajectum vroeg eens rond.

Foto: Kees Rutten

Gratis fruit op basisscholen, een verbod op wattenstaafjes, goedkoop mobiel bellen in het buitenland, geen dierproeven meer op cosmetica: zomaar een greep uit de maatregelen die de Europese Unie de afgelopen vier jaar voor ons heeft genomen. Maar vindt de HU-student dat hij een reden heeft om te stemmen? Trajectum vroeg eens rond.

David (18) studeert rechten

‘Ik twijfel nog. Ik vind dat de EU zijn doel voorbij is geschoten. Ze begonnen met de euro ten behoeve van de interne markt. Nu krijgen kinderen schoolfruit op school en verbieden ze wattenstaafjes. Daar ben ik niet tegen, maar ik voel me erdoor betutteld. De EU moet zich bezighouden met onze veiligheid en niet met ons dagelijks leven.’

Anique (24), rechtsgeleerdheid aan de UU

‘Ik ben voor de EU omdat we samen sterker staan. Neem bijvoorbeeld de rechterlijke macht in Polen. Om het kort door de bocht te zeggen, die was niet corrupt, maar werd tot de orde geroepen. De Europese Unie kan van haar lidstaten eisen dat een proces eerlijk verloopt. Samenwerken is belangrijk en daarom ga ik stemmen.’

Britt (23) Sociaal Pedagogische Hulpverlening

‘Ik ga zeker stemmen. Ik moet de stemwijzer nog doen en waarschijnlijk wordt het een middenpartij. Het is goed om mee te doen en wat invloed uit te oefenen. Als je niet stemt, krijg je net zo’n verhaal als in Engeland. Die jongeren waren tegen de Brexit, maar dachten dat het wel goed zou komen en stemden niet. Nu zitten ze met de gebakken peren en hebben ze spijt.’

Max (20) PABO

‘Ik ga niet stemmen want ik weet er te weinig van af. Ik wil niet mijn stem laten afhangen van een of andere website. En ik heb ook andere dingen aan mijn hoofd trouwens. Wat ik belangrijk vind aan de EU is dat ze moeten inzetten op kernenergie. Dat is schoner en tegenwoordig hebben ze goede bakken voor het nucleaire afval. We hoeven niet te vrezen voor een tweede Tsjernobyl.’  

Iris (22) Human Resource Management

‘Ik ga stemmen want ik wil mijn mening geven. Ik zal nog even de stemwijzer doen. Als anderen niet gaan stemmen is dat hun goed recht. Maar ik wil invloed uitoefenen en mijn stembiljet gebruiken.’

Samuel (22) studeert rechten

‘Ik ga niet stemmen. Ik heb me er ook niet in verdiept. Voor de Tweede Kamer stem ik ook niet. Vroeger stemde ik wel, maar ik merkte geen verschil. Ik ben vóór de democratie, dat wel. Rutte vind ik goed. Maar waarom zou ik stemmen als ik het verschil toch niet merk?’

Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

1 reactie

  1. Sorry hoor maar iedereen die niet gaat stemmen mag echt even beter nadenken. Waarom willen de studenten die rechten studeren nou niet stemmen? Die zouden zich toch op zijn minst een beetje interesse moeten hebben in de politiek.

    We zijn verdomme een HBO. Jullie zijn oud en slim genoeg om te gaan stemmen.