Nieuws

‘Geen plicht tot belediging’

Journalisten in debat over de gevaren van het beroep: is het gevaarlijker geworden?

‘Het jaar 2015 is pas vier maanden bezig, er zijn al 46 journalisten omgekomen’, zo luidde de opening van het debat ‘De kwetsbaarheid van het vrije woord’ gistermiddag. Actuele gebeurtenissen zoals de aanslag op Charlie Hebdo en de gijzeling op het Mediapark Hilversum waren aanleiding om te praten over de risico’s van journalisten. Is het beroep gevaarlijker geworden?

Het auditorium van de  faculteit Communicatie en Journalistiek zat vol met studenten en docenten die kwamen luisteren. Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS), Rena Netjes (journalist), Ruud Hoff (oud-docent aan de School voor Journalistiek), Arnold Karskens (oorlogsverslaggever) en Thomas Bruning (algemeen secretaris NVJ) namen deel.

Gevaarlijker
Het debat werd geleid door Frenk van der Linden (journalist). Hij gaf de vijf een aantal stellingen. Bijvoorbeeld: ‘Het journalistenberoep is gevaarlijker geworden.’ Marcel Gelauff beaamde dat. Volgens hem willen journalisten tegenwoordig overal live bij zijn, wat het onveiliger maakt. Arnold Karskens was het daar niet mee eens. Vroeger wilden journalisten volgens hem ook overal bij zijn. Hij vindt journalisten tegenwoordig juist te laks en niet moedig genoeg.

Alle vijf journalisten hebben wel eens een gevaarlijke situatie meegemaakt in hun carrière waarin ze onverantwoord gehandeld hebben. Ook geven ze toe dat daar verandering in gekomen is naarmate ze ouder zijn geworden.

Binnenland
Hoe zit het met de binnenlandse journalistiek? Volgens Marcel Gelauff is er sprake van een verharding van de samenleving waarin in bepaalde situaties journalisten het doelwit worden.

Frenk van der Linden reageerde hierop door te zeggen dat hij vorige week bij de NOS moest zijn en de slagbomen gewoon openstonden. Na de gijzeling in januari verbaasde dat hem enorm. Hoe dat kon, dat wist de hoofdredacteur van de NOS niet. ‘Ik ga niet over slagbomen’, zei hij.

Vrije woord
Het vrije woord is kwetsbaar geworden. Dat is duidelijk. Maar wat is het vrije woord precies? En hoe ver kun je gaan in de vrijheid van meningsuiting. Marcel Gelauff heeft daar een mooi antwoord op: ‘Het recht op vrijheid van meningsuiting is geen plicht tot belediging.’