Columns

Girls first

Aanstaande donderdag vertrekken HU-studenten naar Nairobi om vandaar naar het noorden door te reizen. Het gaat om twee projecten, die geïnitieerd zijn door hardloopster Lornah Kiplagat, de FEM en de MOI universiteit, gericht op het verbeteren van de mogelijkheden van meisjes. De eerste groep gaat onder leiding van Joke Alink (faculteit educatie) en de tweede groep mag ik begeleiden. Meer informatie en wat we meemaken kan je in komende blogs lezen.

Opmerkelijk is dat in de landen met meer dan een miljard inwoners, China en India, de vrouwen lang niet zo achtergesteld zijn dan in Afrika of de moslimlanden. Hoewel je in de top van China weinig vrouwen ziet, bereiken in het nieuwe China steeds meer vrouwen topposities, bijvoorbeeld bij de agentschappen die studenten rekruteren voor studie in het buitenland.

Het is goed dat een organisatie als Plan na Because I’m a girl een tweede campagne gestart is om aandacht te vestigen op de rechten van meisjes, Girls First. Afgelopen donderdag was er een concert in Amsterdam met meer dan twintig bekende artiesten, die belangeloos optraden om aandacht te vragen voor gelijke rechten en kansen voor meisjes in ontwikkelingslanden.
Zaterdag 18 juni wordt het concert om 23:05 uur (Ned3) uitgezonden en herhaald op zondag 19 juni om 13.05 uur (Ned1).