Nieuws

Glazen kolos verrijst bij entree De Uithof

De entree van De Uithof zal over enkele jaren gedomineerd worden door een glazen toren van achttien verdiepingen. Aan de Weg tot de Wetenschap opent in 2018 de nieuwbouw voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

De start van de bouw is gepland medio 2015 terwijl de werkzaamheden in het najaar 2018 afgerond moeten zijn. De kolos bevat 70.000 vierkante meter vloeroppervlak en bestaat onder meer uit veertig laboratoria, 144 werkplekken en 19 overlegruimtes. Er komen 2200 mensen te werken. Op de plek waar het complex verschijnt wordt nu het Wentgebouw, ofwel ‘de Ponskaart’, gesloopt.

Europese aanbesteding
Het contract voor de bouwwerkzaamheden wordt donderdag 17 juli ondertekend. Het consortium StruktonHurks, een samenwerking tussen bouwbedrijven Strukton, Hurks en Heijmans, heeft via een Europese aanbesteding de opdracht gekregen. De bouwcombinatie is verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de facilitaire dienstverlening. Het contract heeft een looptijd van 25 jaar en er is bijna 267 miljoen euro mee gemoeid.

‘Het ontwerp biedt een heldere en open structuur die stimuleert dat mensen samenwerken, kennis uitwisselen en elkaar gepland en ongepland ontmoeten’, stelt de organisatie in een bericht. Een derde van de ruimte wordt in beslag genomen door laboratoria. Die zijn beveiligd om de verspreiding van micro-organismen te voorkomen. Het pand is duurzaam door energiezuinige installaties, het stimuleren van het gebruik van trappen in plaats van liften en de energieneutrale koeling en verwarming.

Meer informatie op www.wegtotdewetenschap.nl; illustratie: StruktonHurks