Nieuws

Glossy voor onafhankelijke journalistiek

Op de campus van de Radboud Universiteit is de eenmalige glossy ‘ROELOF.’ aan studenten uitgedeeld. Het blad is gemaakt door een groep studenten, waarvan sommige lid zijn van studentenvakbond AKKU of schrijven voor studentblad ANS.

Dat meldt Voxlog. Het zestien pagina’s tellende blad bekritiseert de gang van zaken rond universiteitsblad Vox. Dat verschijnt vanaf januari maandelijks in plaats van tweewekelijks. De website Voxlog wordt vervangen door een ‘nieuwsplatform’. De redactieraad stapte op, omdat zij de journalistieke onafhankelijkheid niet gewaarborgd vond en de Universitaire Studentenraad startte een petitie.

In de uitgave staan de Radboud Universiteit en haar collegevoorzitter – ‘Roelof het Buurtkanaal’ gedoopt – centraal. ‘RU te goed’ schreeuwt de cover en de pagina ‘kritische opiniestukken’ vermeldt slechts: ‘Publicatie van ingediende kopijen was niet toelaatbaar’.

In het colofon van de ‘ROELOF’ schrijven de makers dat de publicatie bedoeld is ‘om met humor een kritische blik te werpen op het besluit van de Radboud Universiteit om de onafhankelijke journalistiek te ondermijnen’. Van ‘ROELOF’ zijn vierhonderd exemplaren gedrukt.