GroenLinks is met 20,8 procent van de stemmen winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht, op de voet gevolgd door de PvdA met 18,7 procent.
Dat levert GroenLinks 10 (+2) en de PvdA 9 (-5) zetels op. Burgemeester Wolfsen maakte deze voorlopige verkiezingsuitslag even na middernacht bekend in een bomvolle hal van het stadhuis.
De grootste winst in Utrecht werd geboekt door D66. De partij van lijsttrekker Gerda Oskam behaalde een recordwinst en steeg van 7,1 procent naar 17,8 procent naar de derde plaats en komt daarmee, net als de PvdA, met 9 zetels in de raad. Dat waren er 3.
Ook de VVD boekte winst en steeg van 12 naar 15,6 procent van de stemmen, goed voor 7 zetels, een winst van 2. Het CDA kwam uit op 7,6 procent, 1,3 minder dan bij de vorige verkiezingen maar behoudt de 4 zetels.
Van de nieuwkomers Partij Vrij Utrecht, Trots op Nederland, de Groenen en de Partij van de Eenvoud behaalde alleen Trots een zetel met 3,8 procent. Utrecht blijft een terugkeer van de extreemrechtse Wim Vreeswijk bespaard.
De verliezers waren de SP, Leefbaar Utrecht en de ChristenUnie. De SP halveerde bijna (van 11 naar 6 procent) en moet 2 van de 5 zetels inleveren. Leefbaar Utrecht daalde van 6,8 naar 3,8 procent en houdt 1 van de 3 zetels over. De ChristenUnie verloor een beetje (van 3,2 naar 2,9 procent) maar halveert daardoor van 2 naar 1 zetel.
De opkomst in Utrecht was met 52,5 procent 1,5 procent lager dan in 2006 en 3,5 procent lager dan het landelijk gemiddelde.
De definitieve einduitslag wordt vrijdagochtend bekend gemaakt. GroenLinks kan vervolgens vrijwel zeker het voortouw nemen bij de onderhandelingen over een nieuw college.
VOORLOPIGE EINDUITSLAG
VOORLOPIGE ZETELVERDELING
(Bron grafieken: gemeente Utrecht)