Columns

Hallo eerstejaars

Willem Spork

De maandelijkse column van Willem Spork, student Journalistiek. Voordat hij hier begon, kreeg hij angstzweet op wel heel vreemde plekken.

Hey, hallo! Leuk je te zien. Je komt net van de middelbare school? Dan wordt dit echt een verandering. Wellicht ga je uit huis of heb je al een kamer. Misschien is dit de eerste keer in de ‘grote stad’. Je begint aan een nieuw hoofdstuk. Verlaat de oude vrienden, docenten, saaie vakken die je toch niet wilde volgen. Hopelijk loop je nu met een diploma op zak, waar je jaren voor hebt moeten zwoegen en dan ben je hier voor je tweede papiertje. Misschien heb je geen diploma, maar heb je jezelf gewoon bewezen en mag je alsnog het hoger onderwijs uitspelen. Spannend hoor.

Ik weet nog het moment dat ik hoorde dat ik was aangenomen en door de loting was. Daar ging nog een drama aan vooraf, want ik ben zo iemand zonder diploma. De middelbare school was niet mijn succesnummer, zeg maar. Dat betekende dat ik nog een toets moest maken, om te bewijzen dat ik überhaupt materiaal was voor de hogeschool. Ik keek al maanden uit naar mijn eerste schooldag. Het was spannend. Man, wat was het spannend. Ik liep die klas in, angstzweet op plekken waarvan ik niet eens wist dat je er kon zweten. Zo spannend.

Nu, drie jaar later, was dat het begin van mijn mooiste jaar op school. De wijze woorden van mijn moeder – ‘school is de leukste periode, geniet er nou van’ – kwamen eindelijk tot z’n recht. Je gaat zo ontzettend veel toffe dingen doen én veel bier drinken. Je gaat op je eigen poten staan. Je ontwikkelen. Hier word je echt volwassen. Krijg je misschien een vriend of vriendin. Of scharrel je je helemaal suf. Kom je met katers op school. Maar één ding is zeker: school is de leukste periode, dus geniet er nou maar van.