Kok Padualaan 101 jaagt op beste vegarecept

Volgende week gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start. Hamburgerkok Stijn Martens is bezig met het bedenken van een goed vegetarisch alternatief voor de runderburger.

Volgende week gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start. Een week geen vlees eten bespaart 130 liter water en 770 gram dierenvlees. Daarnaast staat het gelijk aan 76 kilometer autorijden, aldus Isabel Boerdam, de initiatiefneemster van de actie. Een mooie aanleiding om meer vegetarische alternatieven aan te bieden, vindt Stijn Martens van hamburgerstand STREAT.

Martens, de kok van STREAT op Padualaan 101, is al druk in de weer met het recept voor de ideale vegetarische burger. ‘Het wordt waarschijnlijk iets met champignons of vleesvervangers, of gewoon de Mexicaanse burger zonder rund.’

Als kok vindt Martens het leuk om vegetarisch te koken. Het woord flexitariër vindt hij ‘vies’, maar hij is het stiekem wel. Bovendien vindt de idealist in hem het een goede zaak. Toch merkt hij dat vegetarische gerechten weerstand oproepen bij zowel de studenten als de medewerkers, die gewend zijn aan een stuk vlees.

‘Imitatievlees is door de soja die erin zit nogal duur dus gebruiken we vaak groenten. Helaas mis je dan weer bepaalde bouwstoffen. Gelukkig vindt onze veganistische burger met knolselderij nu al een poos gretig aftrek. Hopelijk bedenk ik voor volgende week weer zo’n topper.’

Meer lezen over de Nationale Week Zonder Vlees? Klik hier.

Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

1 reactie