Nieuws

Handjes wapperen voor de Sint

Zaterdag 28 november vindt er een muisstil sinterklaasfeest plaats op de HU. Het Instituut voor Gebaren, Taal en Dovenstudies (IGT&D) organiseert samen met De Dove Pieten het eerste landelijke sinterklaasfeest voor dove en slechthorende kinderen. Geen sinterklaasliedjes dus, wel wapperende handjes.

De Dove Pieten, bestaande uit paniekpiet en rommelpiet, vinden de HU een ideale locatie voor zo’n landelijk feest. Vooral vanwege de centrale ligging. ‘Voorheen organiseerde we het alleen lokaal. Maar samen met IGT&D kunnen we het nu groter aanpakken’, schrijft Rommelpiet in een e-mail.

Jolanda Stoltenkamp, managementassistent IGT&D, heeft de pieten wegwijs gemaakt binnen de HU. Maar de hele organisatie ligt verder in handen van De Dove Pieten. ‘Wij bieden eigenlijk alleen de ruimte aan’, vertelt Stoltenkamp. ‘Zij regelen de catering, vrijwilligers en hulppieten.’

Posters
Om het feest bij doven en slechthorenden onder de aandacht te brengen, plakten De Dove Pieten posters op in verschillende dovenscholen. ‘We hopen dat er minimaal dertig kinderen komen. Maar omdat dit concept nieuw is, moeten we afwachten wat de opkomst is.’

Tolkpiet
Ook horende kinderen zijn trouwens welkom. 'Dan kunnen ze gelijk iets leren over gebarentaal', vindt Rommelpiet. En voor de heldere communicatie tussen horende en slechthorenden is er een tolkpiet en stempiet geregeld. 

Vanaf 11.00 uur wordt de sint binnengewapperd. Het feest duurt tot 16.00 uur en vindt plaats aan de Padualaan 97. Parkeren is gratis en een kaartje kost 7,50 euro.