Het Hbo ‘faalt.’ De afgelopen weken komt het steeds weer ter sprake. Hogeschool InHolland blijkt onterecht diploma’s te hebben uitgedeeld en kan zijn naam niet meer zuiveren. Inholland studenten overigens ook niet. Sommigen leerlingen beslissen zelfs na twee volle studiejaren nog te stoppen, aangezien men niet met een papiertje van InHolland op een sollicitatiegesprek durft aan te komen. De imagoschade van de Hogeschool is inmiddels ongekend groot.
Maar niet alleen InHolland wordt onder de loep gelegd. De onderwijsinspectie heeft laatst elf willekeurige Hbo-opleiding door de molen gehaald en ook hier bleek dat goedgekeurde opleidingen ondermaats presteerden.
Daarnaast staat er naast een goede opleidingskeuze en school een nog grotere druk op beginnende Hbo’ers, door de zogenoemde ‘Halbeheffing.’ Zij kunnen maar beter haast maken met hun studie, anders mag je voor dat jaartje extra het dubbele van je rekening afschrijven. Al ben ik toch benieuwd waar de overheid denkt dat wij studenten die drieduizend euro vandaan kunnen toveren. De IB-groep ziet je aankomen, bovenop je – al vierjaar oplopende – schuld…
Als de onderwijsinspectie zo door gaat, beschikt het Hbo straks ook over een onuitwisbare imagoschade. Voor ambitieuze Hbo-studenten is het nu al knap lastig om uiteindelijk toegelaten te worden op een universitaire studie. Laten we dit vooral niet helemaal onmogelijk maken. En dan heb ik het nog niet eens over die negenduizend euro die Hbo’ers hier in de toekomst voor mogen neer gaan leggen, with special thanks to staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra. Allemaal om het nominaal afstuderen te ‘stimuleren.’
Volgens mij is demotiveren wat meer toepasselijk, mocht je het beestje toch een naam willen geven. Ga vooral door met deze goede stimulans. Op naar de top vijf Europese kenniseconomie jongens…