Nieuws

Het laatste stukje treinnostalgie

De petitie van journalistiekstudent Iwan Verrips om het blauwe informatiebord in de hal van Utrecht Centraal te houden is in een week tijd 1.086 keer ondertekend. Het karakteristieke bord uit 1988 geeft de vertrektijden aan en roept met zijn ratelende geluid bij veel mensen nostalgische gevoelens op.

Aan het eind van de maand zal het bord na 23 jaar trouwe dienst vervangen worden door een gloednieuw, elektronisch bord. Niet als het aan Verrips ligt. ‘Het blauwe bord is voor mij Utrecht Centraal’, zegt de student. ‘Ik kom al vijftien jaar op het station. Als je met de roltrap naar boven komt is daar altijd dat vertrouwde bord. Met al zijn foutjes’.

De student startte vier oktober de online petitie nadat hij op Twitter las dat het mededelingenbord zal verdwijnen. Het oude bord wordt niet bij het grof vuil gezet. Het zal nog te bewonderen zijn in het spoorwegmuseum. Geen goede oplossing volgens Verrips. Het bord uit 1988 hoort volgens de student alleen op Utrecht centraal, ratelend en al.

De student, die al bij de radio-uitzendingen van BNN Today en WNL te horen was, had niet verwacht dat de petitie zoveel aandacht zou trekken. Vlak de dag des oordeels zal hij de handtekeningen overhandigen aan de NS. Hij is niet van plan om zich vast te ketenen aan het bord ‘De petitie is meer een symbolisch protest’, zegt de student. ‘Het nieuwe bord staat klaar en komt er toch wel’.

Verrips is inmiddels via Twitter door de NS uitgenodigd om langs te komen en mee te denken over een mogelijke oplossing.