Nieuws

Hier drink je de beste koffie van Utrecht

Goed nieuws voor Utrechtse koffieliefhebbers: drie Utrechtse koffietentjes haalden de top 20 van de AD Koffietest 2013. Trajectum vroeg de barista’s van Brandmeester’s en Koffie & Ik naar hun geheim.

Het krijtbord aan de ingang verraadt de euforie bij Brandmeester’s. ‘Nummer 1 van Utrecht en nummer 3 van Nederland’, staat er in koeienletters op geschreven. De speciaalzaak aan de Korte Jansstraat kreeg een 10 voor zijn koffie.

Bij binnenkomst vallen meteen de vitrines met verschillende soorten koffiebonen op. Langs de muren staan koffiezetapparaten, filters en oneindig veel kopjes en glaswerk. Yeattem Wong werkt er sinds twee jaar als barista: ‘Iedereen die hier werkt moet een interesse hebben in koffie. We hebben elk ons specialisme. Ik ben heel erg into slow coffee’, vertelt ze.

‘Alleen goede bonen niet genoeg' 
India, Guatemala, Indonesië; Brandmeester’s haalt overal ter wereld zijn bonen vandaan. Altijd arabica want die zijn volgens Wong sterker van smaak. Maar alleen goede bonen gebruiken is volgens haar niet genoeg: ‘Je moet constant checken of de koffiemachines goed staan afgesteld. Bij cappuccino moet de schuimlaag glad zijn. De melk mag ook niet te heet zijn. Met een thermometer houden we dat nauwkeurig bij.’

Niet alleen Brandmeester’s valt in de smaak. Ook het kleine Koffie & Ik – de nummer drie van Utrecht – wordt geroemd door het AD. Hoewel de Vleutenseweg op maandagochtend angstig stil is, zitten er in het koffiehuis wel wat mensen. De één werkt er op zijn laptop, de ander leest aan de lange tafel een krantje.

‘Blijft een momentopname’
‘We krijgen veel studenten uit de buurt op bezoek’, zegt eigenaar Robbie van Luijn. Zijn Koffie & Ik is pas 14 maanden open, maar kreeg toch al een plek in de lijsten van het AD en de Esquire. Een enorm compliment, al blijft het volgens Robbie natuurlijk subjectief: ‘Zo’n smaaktest is een momentopname.’

Een echt geheim heeft Koffie & Ik niet. Robbie: ‘De koffiemarkt is een klein wereldje, ieder heeft zijn eigen huiskamer. We hebben verschillende koffie per seizoen. Op dit moment gebruiken we bonen uit Guatemala.’

Geen Senseo meer
Volgens de barista’s is er steeds meer aandacht voor goede koffie. ‘Je ziet dat men nu verder kijkt dan het Senseo-apparaat’, zegt Wong. ‘De horeca laat het liggen als het om koffie gaat. Daarom komen de mensen steeds vaker naar plekjes als deze’, Robbie.

De Utrechtse Top 3 van het AD
#3 van Nederland: Brandmeester’s 
Rapportcijfer: 9,5
Jurycommentaar: ‘Brandmeester’s laat zich van zijn beste kant zien. Kwaliteit, vakmanschap en service moeten het verschil maken met de overige horeca.’

#9 van Nederland: The Village Coffee & Music
Rapportcijfer: 9
Juryrapport: ‘Eigenaren Angelo van de Weerd en Lennaert Meijboom worden de exponenten genoemd van Nieuw Ruig in koffieland. Gedreven en vakbekwaam.’

#20 van Nederland: Koffie & Ik  
Rapportcijfer: 8,5
Juryrapport: ‘Soms vraag je je af hoe moeilijk het kan zijn. Goede kwaliteit koffie, eventueel iets er naast, een simpele ambiance en dat is het. Koffie & Ik slaagt waar anderen falen.’