Columns

Hierna nog twee te gaan

Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal onder andere over zijn naderende afscheid van Trajectum als columnist.

Het is woensdagmorgen als ik aan deze column begin. In Trouw lees ik een artikel over bladen in het hoger onderwijs die vaak niet onafhankelijk zijn. Een van de genoemde voorbeelden is H│Nieuws van de Haagse Hogeschool, waarvan de enige redacteur Gideon Wille zegt over een bestuursbenoeming: ‘Ik zou er graag over schrijven en daar laat ik het maar bij.’ Trajectum heeft gelukkig een iets ruimere redactie die mag schrijven wat-ie wil.

Ondanks de advertenties die Bureau van Vliet voor een aantal hogeschool- en universiteitsbladen al decennialang verzorgt, worden de bladen gefinancierd door de instituten. Redacties zijn daarom vaak voorzichtig in het uiten van ferme kritiek. Het liefst zou men geheel onafhankelijk willen zijn, maar net als veel culturele organisaties zijn ze afhankelijk van subsidies. Het vervelende is, dat men zonder die subsidies de stekker eruit moet trekken.

Dat van die stekker eruit trekken, gaat nu ook gebeuren met mijn columns. Er komen er nog drie, inclusief deze, althans voor mij. Want columns zullen niet verdwijnen. Terecht wordt geklaagd dat een medium soms meer columnisten heeft dan dat er nieuws gebracht wordt.

In veel gevallen is Amerika ons voorland, al hobbelen we te vaak en ten onrechte achter het land van de Vrije Pers aan: heksenjacht op communisten, inmenging beleid andere landen, langere straffen, strenger immigratiebeleid, nog steeds is Amerika geen lid van het Internationaal Gerechtshof en deze week stapte de VS uit de Mensenrechtenraad van de VN. Een leuk voorland.

In Trumpland, waar de papieren media ook afbrokkelen, woont NOS-correspondent Arjen van der Horst. In een interview in de VARAgids zegt hij dat zenders als CNN en FOX meer mensen met een mening aan het woord laten dan dat ze nieuws uitzenden. Toch kunnen columnisten het gezicht van een krant of tijdschrift mede bepalen, zoals Youp van ’t Hek voor NRC, Theodor Holman voor Het Parool.

Begin dit jaar publiceerde de Volkskrant een foto met al z’n columnisten. Ik telde er veertig. Onder hen Aleid Truyens, die vaak haar mening ventileert over het onderwijs. Verdeeld over het aantal pagina’s hoort er naast al die columns nog genoeg over te blijven voor echt nieuws.

Als schrijver van die stukjes raak je een beetje verslaafd. Toevallig lees ik vanmiddag een nummer van LEF, dat geheel gewijd is aan verslaving, waarin Mariëtte Wijn haar laatste column schrijft met als titel ‘Veertig columns zonder alcohol’. Met meer dan duizend geschreven columns op de Trajectumsite, in augustus 2010 verscheen de eerste, wordt het een beetje afkicken.