Achtergrond

Hoe (duur) wonen studenten in Utrecht? 5 bekende stekkies

Foto: Kees Rutten

Het eeuwige studentenprobleem: een kamer vinden. We stellen tegenwoordig weinig eisen waaraan de ruimte moet voldoen. Als je er één weet te bemachtigen,heb je sowieso geluk, toch? Deze vijf studenten laten hun nederige stulpjes zien.

Voor 342 euro in Tuindorp West

Foto: Kees Rutten

Student Integrale Veiligheidskunde Tjerk (21) heeft zijn plek gevonden in het Tuindorp West Complex, een studentenflat van Stichting Studentenhuisvesting (SSH). ‘Ik heb me ingeschreven en werd daarna uitgenodigd voor een hospiteeravond. Toen ben ik uiteraard gekozen.’

Tjerk: ‘Mijn kamer mocht niet meer dan 400 euro zijn. Ik wilde het huis uit en het liefst met meer dan vijf anderen wonen. Ik was 18, dus meer eisen had ik niet.’ Nu heeft hij een kamer van veertien vierkante meter, met een balkon. Met negen huisgenoten deelt hij twee wc’s en twee douches.

Zijn huis heeft alles wat hij nodig heeft. ‘We hebben een wasmachine en een opslaghok waar we al onze meuk in kwijt kunnen. Geen vaatwasser, dat zou iets te luxe worden.’ Hoeveel Tjerk betaalt voor dit paleisje? ‘342 euro. Eerst was het 30 euro goedkoper, maar door de stijging van de energieprijzen is de huur verhoogd. Ik mag niet klagen, als je ziet wat anderen betalen.’

Voor 292 euro barbecueën op de Ina Boudier-Bakkerlaan

Foto: Kees Rutten

Misschien wel het bekendste studentencomplex van Utrecht: de IBB (ook wel: de Ina Boudier-Bakkerlaan). Student Journalistiek Roos (21) woont er. ‘Ik stond anderhalf jaar op de wachtlijst en kon toen eindelijk hospiteren. Ik woonde voorheen met alleen meiden, maar nu ‘gemengd’. ‘Met jongens is het ook interessant, voor de afwisseling. Met meiden kan je goed praten en met de jongens goed bier drinken.’

Roos had geen eisen voor haar kamer, alleen dat hij niet duurder mocht zijn dan 400 euro. Haar stek is van alle studentengemakken voorzien: ‘We hebben een wasmachine en een droger, twee badkamers en twee wc’s, maar dat mag ook wel als je met z’n vijftienen woont.’

Haar kamer is twaalf vierkante meter en heeft een eigen wifiverbinding, net als alle andere kamers in het huis. ‘Daarnaast hebben we een grote woonkamer met een aparte chill- en eetruimte. Ik betaal maar 292 euro per maand. Voor de gascrisis was dat 265.’

Het allerleukste aan de IBB: ‘Er is altijd wel iemand thuis. In de zomer barbecueën we met de andere huizen en er zijn vaak huisfeestjes. Er is altijd iets te doen: daar staat de IBB bekend om.’

11 vierkante meter in Utrecht Overvecht voor 320 piek

Foto: Kees Rutten

Iets verder van het centrum, maar een prima plek: Utrecht Overvecht. Student Commerciële Economie Sander (21) woont er met vier huisgenoten. ‘Ik had gereageerd op een Facebookbericht en ben toen uitgenodigd voor de hospiteeravond.’
Ook hij wou niet alleen wonen. ‘We wonen met z’n vijven en iedereen is ongeveer dezelfde leeftijd.’

Een grote kamer heeft Sander niet. ‘Hij is 11 vierkante meter. We hebben geen woonkamer, maar wel een keuken waar een tafel in staat. Daar kunnen we met z’n allen zitten.’ Sander vindt zijn plekje fijn, maar de fietstocht van 20 minuten naar alle kroegen in de stad wat minder. ‘Als er iets dichterbij het centrum op mijn pad komt, ga ik hier weg.’

Verder heeft hij alles wat hij nodig heeft. ‘Ik heb gezellige huisgenoten, de badkamer is net gerenoveerd en we hebben een wasmachine en droger.’ De prijs? ‘Ik betaal 320 euro per maand. Eerst 10 euro minder, voor de energiecrisis.’

Met z’n tweeën bij station Vaartsche Rijn voor 750 euro

Foto: Kees Rutten

Een rustig huis voor student Verpleegkunde Daantje (22). Zij woont samen met haar goede vriendin dichtbij station Vaartsche Rijn. ‘We hebben het gevonden via een website voor huurwoningen. We hadden geluk, want ik had de reactie van de makelaar gemist en twee weken later mailde ik pas terug. Het was nog steeds beschikbaar. Hoe dat kan, weten we niet.’

Daantje woont voor een student in redelijke luxe. Veel eisen had ze niet, maar zij en haar huisgenoot waren het er over eens dat er in ieder geval een woonkamer moest zijn. ‘En allebei een aparte slaapkamer, natuurlijk. Verder hebben we een groot balkon waar we in de zomer heerlijk op onze loungeset chillen.’

In de negatieve verhalen die je leest over huurbazen kan Daantje zich niet vinden. ‘Onze huurbaas is top. We kunnen hem altijd appen als er iets aan de hand is en dan staat ie de volgende dag al op de stoep. Laatst lekte de kraan, en daar was hij! Daar kan menig huurbaas nog wat van leren. Goedkoop is het niet. Ik betaal 750 euro en mijn huisgenoot 650. Dat komt omdat ik een grotere kamer heb. Het is enorm veel geld, maar voor wat we krijgen vind ik het redelijk. In Amsterdam zou je het dubbele kwijt zijn.’

Acht kilometer fietsen naar Zeist voor 310 euro

Foto: Kees Rutten

Een heerlijk huis, maar wel buiten Utrecht (stad): student Communicatie Femke (22) woont in Zeist. ‘Ik zou nog steeds liever in Utrecht wonen, in een echte studentenstad. Destijds woonde ik nog bij mijn ouders en wilde ik heel graag uit huis. Zeist was toen een goede tussenoplossing, maar inmiddels woon ik er al drie jaar.’

Femke woont met z’n zevenen: vier vrouwen en drie mannen. Met studenten wonen was een must voor haar. Verder had zij ook weinig eisen. ‘Als het maar een studentenhuis was waar je goed op de hoogte bent van elkaars leven.’

Doordat Femke’s kamer een eigen nummer heeft komt ze in aanmerking voor huurtoeslag. ‘Hij is 360 euro per maand, maar door de huurtoeslag kost ie mij nog 310.’

Zeist klinkt ver weg, de bus naar De Uithof is minder dan tien minuten. Naar het centrum is het elf minuten. Fietsen naar het centrum is een half uur. Er rijden sinds corona geen nachtbussen meer: de laatste bus gaat om één uur. ‘Ik probeer als ik ’s avonds naar huis fiets altijd met vrienden te fietsen, want zo’n heel stuk in je eentje is niet fijn. Er worden langs die weg namelijk weleens mensen overvallen.’

Van de vijftien die kwamen hospiteren werd Femke gekozen. ‘We delen een grote woonkamer, een mega dakterras en iedereen heeft een eigen balkon. Verder zijn er twee wc’s en één douche. Ik dacht dat dat misschien een probleem zou zijn, maar sinds ik er woon, heb ik maar een paar keer gehad dat ik niet kon douchen wanneer ik wilde. We hebben ook een wasmachine, erg chill.’