Nieuws

Hoge werkdruk, toch tevreden

De werkdruk in het hbo is hoog, zeggen docenten. Toch zijn de meeste hogeschoolmedewerkers over het algemeen goed te spreken over hun baan.

De gemiddelde tevredenheid krijgt een 6.9, blijkt uit het benchmarkrapport ‘Werkbeleving in hogescholen anno 2012’ van Zestor, dat onder meer onderzoek doet naar de arbeidsvoorwaarden in het hbo. Driekwart van de medewerkers is tevreden tot zeer tevreden met zijn werk. Een goede score: in andere sectoren is gemiddeld 71 procent van de werknemers zo blij met zijn baan.
 
De 6.500 docenten en medewerkers van dertien hogescholen die aan het onderzoek meededen, blijken vooral plezier in hun werk belangrijk te vinden. Op dat punt krijgt het hbo een dikke voldoende.
 
Medewerkers vinden dat ze genoeg vrijheid krijgen om hun werk te doen en ook over hun direct leidinggevenden zijn ze tevreden. Al zouden zij hun medewerkers wel iets meer mogen coachen en motiveren.
 
De opleidingsdirectie komt er minder goed af. Die weet niet goed wat er leeft op de werkvloer en geeft personeel maar mondjesmaat informatie over de gemaakte beleidskeuzes. De werkdruk onder docenten blijkt hoog. Docenten beoordelen dit aspect met een 4,9 terwijl niet-onderwijzend personeel er een 6,2 voor geeft.
 
De dertien hogescholen worden niet met naam en toenaam genoemd, maar kunnen hun resultaten wel vergelijken met de zogeheten ‘benchmark’: de gemiddelde score van alle instellingen.