Hogescholen stoppen per direct met NSE

'Er zijn ernstige tekortkomingen m.b.t. de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de responsdata geconstateerd', zo meldt de Vereniging Hogescholen.

Foto Kees Rutten

Terwijl studenten vorige week nog werden opgeroepen om vooral de Nationale Studentenenquête in te vullen, besloten de hogeschool-bestuurders deze week om niet verder mee te werken aan de uitvoering van deze enquête.

De Vereniging Hogescholen (VH) , waarbij 36 hogescholen zijn aangesloten, meldt: ‘Er zijn ernstige tekortkomingen m.b.t. de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de responsdata geconstateerd. Dit heeft er toe geleid dat de hogescholen na zorgvuldige afweging hebben moeten besluiten dit jaar niet verder mee te werken aan de uitvoering van de enquête’

UPDATE 15:08 uur 27-3-2019: Het College van Bestuur van de HU laat weten het ‘heel jammer’ te vinden dat de VH ‘tot dit besluit heeft moeten komen.’ Daar voegen ze aan toe: ‘Het is vooral heel jammer voor alle medewerkers en studenten die hier samen veel tijd en energie hebben gestoken. We gaan nu inventariseren wat de effecten voor Hogeschool Utrecht kunnen zijn.  Voor het verdere verloop is de VH aan zet.’

Volgens de VH was het besluit om te stoppen echt noodzakelijk. Deels gaat het om technische fouten die gemaakt zijn, deels om fouten die het gevolg zijn van de nieuwe privacywetgeving (AVG). Zo waren opleidingen niet vooraf ingevuld en konden studenten een studierichting kiezen die niet aan hun hogeschool voorkwam. Ook waren er invulproblemen bij het gebruik van mobiele devices. Volgens de VH wijkt de respons bij verschillende studierichtingen sterk af ten opzichte van voorgaande jaren. Alles bij elkaar leidt dat tot onbetrouwbare en onbruikbare resultaten.

NSE: Belangrijke vragenlijst

Vereniging Hogescholen zegt dat ze hechten aan de NSE. Alleen voor dit jaar kunnen ze niet op de uitkomsten vertrouwen. Bovendien, zo melden ze: hogescholen hebben genoeg ‘objectieve instrumenten in om de kwaliteit van het onderwijs en de hiermee gerelateerde studenttevredenheid te meten.’

De afgelopen weken voerde de HU nog campagne om studenten vooral aan te zetten deze enquête in te vullen. De tussenstand lag een week voor de sluitingsdatum op bijna 10.000 ingevulde enquêtes. Streven was eigenlijk een respons van 50 procent op een totaal van 35.276 studenten.

De NSE is een belangrijke vragenlijst. De uitkomsten verschijnen op studiekeuze123.nl, als informatie voor aanstaande studenten. Ook de Keuzegids en Elsevier gebruiken de enquêteresultaten. Daarnaast zijn de uitkomsten vaak aanleiding om verbeteringen door te voeren bij de opleidingen.

Andere organisaties gaan door

Ondertussen meldt Studiekeuze 123, de uitvoerder van de NSE, samen met de VSNU (koepelorganisatie van universiteiten), dat het doorgaat met de enquête. Het erkent de genoemde problemen maar ‘ziet genoeg aanknopingspunten om de resultaten te herstellen in een vervolgtraject.’ Ook geven ze studenten twee weken extra tijd om de enquête alsnog in te vullen. Dat geldt dus voor studenten aan de universiteiten. Daarnaast blijven ook de hogescholen meedoen die zijn aangesloten bij het NRTO (de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding). Dit zijn vooral particuliere hogescholen.

De studentenorganisaties LSVb en ISO hebben laten weten ongelukkig te zijn met het besluit van Vereniging Hogescholen. Ze hopen dat het alsnog goedkomt en anders in ieder geval volgend jaar.

UPDATE woensdag 27 maart 11.15 uur: In een tweede persbericht verwijst Studiekeuze 123 met name naar onderzoeksbureau Ipsos, dat als uitvoerder van het onderzoek Ipsos programmeerfouten gemaakt zou hebben. Daardoor hadden studenten het lastig bij het invullen en konden onderwijsinstellingen de respons moeilijk monitoren. Maar echt problematisch hoeft dat niet te zijn, meent de stichting. ‘De conclusie dat de resultaten onbetrouwbaar zijn, is veel te voorbarig.’

 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

7 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. Dit is een prima moment om deelname aan de NSE in het algemeen te heroverwegen.
  Zo’n NSE is leuk, maar wordt feitelijk gemaakt door een externe organisatie in opdracht van meerdere hogescholen. Die staat dus veel verder van de HU (en van andere hogescholen) af; in mijn studietijd heb ik om die reden ook geweigerd de NSE in te vullen (en zou ik nu ook weer doen).

  De ontstane situatie is hét moment om na te gaan denken om een SEHU (Studenten Enquête Hogeschool Utrecht), met vragen die veel meer op de Utrechtse situatie gericht zijn en om helemaal te stoppen met de NSE.

 2. Bijkomend voordeel is dan wel dat de HU als geheel sinds lange lange tijd dan eens van die laatste plek op de ranglijst af is…

  Een speciale HO- enquête lijkt me niet de oplossing. Je kan beter naar oplossing voor je eigen organisatie kijken dan door naar de buren te kijken. Dat is toch een beetje appels met peren vergelijken. De grote HO instellingen doen het immers slechter dan de kleintjes en dat is helemaal niet zo gek maar ook niet echt op te lossen.
  Neemt niet weg dat het chagrijn op een aantal deelonderwerpen gruwelijk diep zit bij de HU en haar medewerkers.

 3. Waarom betrekt de Vereniging Hogescholen de studenten- en medewerkersvertegenwoordigingen niet bij haar besluitvorming? Blijkbaar is aan ISO, LSVb en VMH niets gevraagd.

  Zijn de bestuurders dan niet geïnteresseerd in de meningen en ervaringen van studenten en docenten?

  1. Dag Joost,

   De vraag stellen is hem beantwoorden;
   Als die interesse vanuit de bestuurslaag er zou zijn geweest, zou er de afgelopen jaren vast wat aan een aantal van die hardnekkige ‘problemen’ binnen de HU-familie zijn gedaan.
   Men loopt nu eenmaal liever van bila naar bijeenkomst naar vergadering…

 4. Lieve mensen,

  Ik snap jullie naïviteit niet rond de NSE, maar ben daar zelf ook (deels) debet aan.

  Mijn punt – en dat ben ik volledig vergeten te melden – is dat al jullie gegevens (mogelijk) in handen van derden komen. Derden, namelijk Studiekeuze 123, Ipsos en als je pech hebt ook de conculega’s (andere hogescholen). Schokkend vind ik echter dat ik als ex-student hier op moet komen, en dat er nog geen één Medezeggenschapper is die hierover heeft nagedacht. Ongetwijfeld is het allemaal AVG-proof (op papier), maar papier zegt niks.

  Jullie reacties bevestigen eigenlijk alleen maar dat die NSE heel snel de bittenbak (prullenbak) in moet.

 5. Een studie volgen gaat toch primair om het opdoen van kennis en vaardigheden, met andere woorden: het *leerproces* is een van de meest belangrijke onderdelen om te bevragen. Daar gaat het ons allemaal immers om (student/docent). Echter, juist dit onderdeel wordt niet bevraagd in de NSE.

  En een leerproces is overigens ook moeilijk te meten omdat dit een interpersoonlijk proces is: wat heb je geleerd a 4 jaar (‘hebben gelezen’ of 1 x een verslag geschreven over een onderwerp is nog niet ‘kunnen en kennen’), welke veranderingen zijn ondergaan in je kennis/vaardigheden/gedrag.

  Eens met Chris: de ingevulde data (big data) is het nieuwe goud. Ook al staat er dat ze er niets mee doen, vaak gebeurt dat toch. De naïviteit hierover is schrikbarend (ook met Hotmail, G-mail, Twitter, Snapchat, Googlediensten, Dropbox, WhatsApp, Facebook, Netflix, Apple. Eigenlijk alles uit de Silicon Valley: overal kijken ze in je persoonlijke data (stem-/face-herkenning, vingerafdrukken; biometrische data). En die data wordt weer verkocht.