Het hoger onderwijs en het mbo blijven voorlopig gesloten voor het meeste fysieke onderwijs. Het basis- en voortgezet onderwijs gaan wel op maandag 10 januari weer open. Dat heeft het demissionair kabinet maandag besloten. Op 14 januari beslist het kabinet over vervolgstappen.
‘Het OMT ziet dat de besmettingen bij de jongsten zijn afgenomen’, zei onderwijsminister Slob maandag volgens de NOS. Daarom vindt het kabinet de opening van basisscholen en voortgezet onderwijs verantwoord. Dat geldt dus niet voor de hogescholen, universiteiten en het mbo.
Op 18 december stelde Rutte de volgende dag een harde lockdown in. Het onderwijs van de basisscholen tot en met universiteiten moesten de deuren sluiten. Mogelijk dat op 3 januari besloten zou worden om het onderwijs per 10 januari weer te openen.
Online onderwijs
De scholen moesten zich wel voorbereiden op het geven van online onderwijs, zei Rutte toen al. Dus voor het hoger onderwijs gaat het digitaal lesgeven weer de norm worden. Tentamens en praktijkonderwijs kunnen nog wel fysiek in de gebouwen van de instellingen gebeuren. Evenals de opvang van groepen studenten en medewerkers die thuis niet goed kunnen studeren of werken. Deze regels blijven voorlopig gelden.
De Vereniging Hogescholen (VH) maakt zich zorgen over de jongere generaties studenten. ‘We hebben begrip voor het besluit maar het is een tegenvaller voor onze hbo-studenten dat ze nu weer onderwijs op afstand moeten volgen de komende tijd. We maken ons zorgen over de ingrijpende gevolgen van thuiszitten voor de jongere generaties’, twitterde Maurice Limmen, voorzitter van de VH.
Pieter Duisenberg van de vereniging Universiteiten van Nederland (UNL, voorheen VSNU) hoopte dat het hoger onderwijs op 10 januari weer open kon, schrijft hij. ‘Helaas heeft het kabinet na advies van het OMT moeten besluiten dat het nog niet verantwoord is. Dit is natuurlijk opnieuw een tegenslag voor onze medewerkers en studenten. Gelukkig kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven de universiteitsbibliotheken open. Daarnaast gaan we zo goed mogelijk proberen het onderwijs online weer vorm te geven. We hopen dat daar snel weer meer mogelijkheden op de campus bij kunnen komen in de komende weken.’
‘Om moedeloos van te worden’
Studentenorganisaties ISO en LSVb bepleiten al langer de openstelling van hogescholen en universiteiten. Ze noemen de verlenging van de lockdown van het hoger onderwijs in persberichten ‘om moedeloos van te worden’ en ‘een harde klap voor studenten’.
ISO-voorzitter Lisanne de Roos: ‘Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat de mentale schade van een lockdown enorm is voor studenten en ook de kwaliteit van volledig online onderwijs laat te wensen over. Toch lijkt het demissionaire kabinet al deze signalen te negeren en blijft het hoger onderwijs dicht, met alle gevolgen van dien.’
LSVb-voorzitter Ama Boahene: ‘Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve klachten en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt. De veerkracht van veel jongeren is op.’ En: ‘Veel onderwijsinstellingen zullen nu besluiten om de komende onderwijsperiode volledig online te geven. Het is niet te doen om steeds te wisselen tussen fysiek en online onderwijs. Dat betekent voor studenten dus dat ze de komende maanden weer thuiszitten.’