Nieuws

Hogescholen willen slechte rekenaars weigeren

Scholieren die de landelijke rekentoets niet halen, hebben bij sommige hbo-opleidingen niets te zoeken. Dat schrijft de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer.

 In 2016 moeten alle eindexamenkandidaten een landelijke rekentoets halen om te slagen. Maar scholieren met ernstige rekenproblemen mogen een aparte toets maken, de zogeheten ER-toets. Halen ze die, dan kunnen ze gewoon doorstromen naar het hoger onderwijs.
 
Onterecht, schrijft de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer. Sommige opleidingen zouden zwakke rekenaars moeten kunnen weigeren. Voor de pabo’s overweegt het ministerie van Onderwijs dat al, maar de vereniging denkt ook aan de opleiding verpleegkunde en technische opleidingen. Die heeft de HU ook in het assortiment.
 
Simpelste sommetjes
De rekentoets is ooit bedacht om het rekenniveau van scholieren op te krikken na klachten van het hoger onderwijs over studenten die de simpelste sommetjes niet konden oplossen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs besloot onlangs dat de toets in 2016 voor het eerst een voorwaarde is voor het behalen van een diploma. Scholieren worden nog even gematst: tot 2020 worden de sommetjes steeds moeilijker.