Honoursstudenten

Honours-finalisten (4): Simone van Laar

In aanloop naar de finale van de Honoursstudent van het Jaar – tijdens het Onderwijsfestival op 23 januari  – belichten we de zes kandidaten in een aantal trefwoorden.  Vandaag Simone, afgestudeerd leraar basisonderwijs, over haar musicalvoorstelling.

Activiteit? ‘Met mijn bedrijf Simone Vertelt heb ik een musicalvoorstelling gemaakt voor kinderen van vier tot negen jaar over verdriet en troost. Kinderen moeten niet geremd worden in hun emoties. Ik zag laatst in een school een bordje hangen
waarop de instructie stond: Wij doen hier niet zielig. Zonde, vind ik, want kinderen moeten juist leren dat negatieve emoties er ook bij horen. Tijdens mijn voorstelling kunnen kinderen jaloezie, boosheid, verdriet uiten en mogen ze spontaan reageren. Ik speel in ziekenhuizen en instellingen, want juist daar hebben kinderen vaak veel verdriet.’

Geleerd: ‘Ik wilde die voorstelling al vanaf mijn achttiende maken, maar mijn docenten zeiden dat het lastig zou zijn om te schrijven, te spelen en ook nog te produceren. Nu doe ik dat allemaal en het gaat nog goed ook. Ik ben gestopt te denken dat dingen niet mogelijk zijn. Natuurlijk is het een uitdaging om rond te komen van jeugdtheater, ik studeer ook nog theologie. Maar uiteindelijk lukt het me, dat weet ik zeker.’

Trots: ‘In het begin van mijn opleiding vond ik vrij weinig aansluiting bij mijn studiegenoten en twijfelde ik of de opleiding bij me zou passen. Toen ben ik gaan freewheelen en van alles gaan doen wat niet in het reguliere lesprogramma thuis hoorde. Mijn docenten vonden het goed als ik daardoor afwezig was. Ik ben er trots op dat ik zo mijn eigen draai aan het curriculum heb gegeven en tegelijkertijd het contact met mijn opleiders heb behouden.’