HU opnieuw laatste in Elsevier hbo-ranking

29 van de 59 HU-opleidingen krijgen volgens het magazine een negatief oordeel. Avans staat weer op de eerste plaats.

Foto: Femke van den Heuvel

De HU is dit jaar opnieuw hekkensluiter in de categorie brede hogescholen van weekblad Elsevier. Avans staat weer op de eerste plaats.

Bij de HU gaven studenten bij 29 van de 59 studies een negatief oordeel. Ze waren over slechts zeven opleidingen positief, de rest scoorde gemiddeld.

Ter vergelijking: de nummer 1 onder de brede hogescholen is Avans. Die telt 38 opleidingen, kreeg 26 duimpjes omhoog en slechts één negatief oordeel.

Vorig jaar belandde de HU ook op de laatste plaats. In 2016 ging het beter: nummer 12 van de 18 brede hogescholen. Maar het jaar daarvoor plaatste de hogeschool zich als een-na-laatste.

Nationale Studenten Enquête

Elsevier maakt ieder jaar een ranglijst van beste studies aan hogescholen en universiteiten,. Ook zet het de instellingen op een rij. Als basis daarvoor dient één vraag uit de Nationale Studenten Enquête (NSE): hoe tevreden zijn studenten over het algemeen over hun opleiding? Hoe meer positief beoordeelde opleidingen (en hoe minder negatief beoordeelde), hoe hoger de onderwijsinstelling in de ranglijst staat.

Door deze telling is de overall-winnaar in het hbo dit jaar de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daar beoordeelden studenten acht van de negen studies positief en geen enkele negatief. ArtEZ Hogeschool doet daarvoor nauwelijks onder, met acht van de tien opleidingen positief beoordeeld en geen enkele negatief.

Specialistische hogescholen

In de categorie specialistische hogescholen scoort Breda University of Applied Science opnieuw het hoogst. Wel moet de voormalige NHTV de eerste plaats delen met de winnaar in 2016: de HAS Hogeschool in Venlo en Den Bosch. Bij beide instellingen werden tien opleidingen beoordeeld met exact hetzelfde resultaat: zeven keer positief en drie maal gemiddeld.

Hoe doet jouw HU-opleiding het volgens Elsevier? Bekijk alle HU-opleidingen bij Elsevier.

 

Reageer!
Deel via...
 

3 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

  1. Je kunt niet altijd de eerste zijn. Ik zou er niet wakker van liggen en gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent; zolang alles wat er al zit tevreden is, is het meer dan voldoende zou ik willen zeggen.

  2. misschien moet de HU durven kijken naar haar onderwijs. Niet meer wegkijken en elkaar de schuld geven.
    Dat is wat er op lerarenopleiding Engels gebeurt: docenten spreken elkaar tegen, geven verkeerde informatie, daardoor kunnen studenten niet afstuderen. De lessen missen inhoud en bereiden niet echt voor op de dagelijkse onderwijspraktijk. Dat is niet raar als men bedenkt dat er veel docenten lesgeven die nog nooit op een school les hebben gegeven.

    “Je kunt niet altijd de eerste zijn. Ik zou er niet wakker van liggen en gewoon doorgaan met waar je mee bezig bent; zolang alles wat er al zit tevreden is, is het meer dan voldoende zou ik willen zeggen.”: dit werkt de bekende zesjes cultuur in de hand. Hoe kan je studenten inspireren en een voorbeeld zijn als dit je gemakzuchtige instelling is? Daarom staan jullie onderaan HU!