Interview

HU-student Maurice zingt in The Voice

Foto: TheVoice

Maurice studeert Journalistiek, maar wil eigenlijk alleen maar zingen. Hij deed auditie met She always a woman (check dat fluwele intro) en stal het hart van Neerlands grote rockster. Ze draaide en nu zit hij in ‘team Anouk,’ zoals dat heet bij The Voice of Holland. Maurice heeft een half uurtje de tijd voor ons, daarna moet hij naar zijn werk. Bar-restaurant De Swing in Gouda verzorgt tegenwoordig elf soorten carpaccio en daar is hij druk mee, samen met zijn collega’s.

Waar mag je niet over praten van RTL?
‘Ik mag sowieso niets zeggen over het verloop en over alle procedures achter de schermen. Het is allemaal redelijk dichtgetimmerd en dat vind ik logisch. Die geheimen dragen bij aan de magie van het programma. Ik heb in september auditie gedaan en in oktober zijn The Battles geweest. Of ik wel of niet door ben, dat weten alleen mijn vriendin, mijn beste vriend, mijn ouders en opa en oma.’

Je bent gekozen door Anouk. Wil je dat het liefst?
‘Ja, ik vind haar geweldig. Mensen noemen haar hard en bot, maar ze is gewoon eerlijk. Ik heb haar ook als empathisch ervaren. Bijvoorbeeld in het nagesprek, vlak na mijn auditie. Ze benoemde mijn valse noot, maar noemde mijn stemgeluid mooi. In het programma is ze te zien op een scherm, vanwege haar astma. Of ik haar persoonlijk heb meegemaakt? Dat mag ik niet zeggen, denk ik.’

Maurice zette in datzelfde nagesprek Ali B op zijn nummer door op zijn gestotter te reageren met ‘Ik studeer logopedie.’

Ben je altijd zo ad rem?
‘Ja, ik ben snel met opmerkingen. Ik had me voorgenomen om niet bijdehand te zijn tegen de coaches, maar dat is dus niet gelukt, haha. Gelukkig werd het goed opgepakt, door iedereen. Ik maakte vlak voor het zingen de opmerking “Als de band nu maar een beetje meewerkt.” Dat was ook vrijpostig, want het is de beste band van Nederland. Gelukkig was duidelijk dat ik een grapje maakte.’

Wat waren de reacties uit je omgeving na die eerste uitzending?
‘Ik heb er ongeveer vijfhonderd gehad, bijna allemaal positief. Het is me gelukt om op iedereen ook nog even persoonlijk te reageren. Toen ik mezelf op tv zag, was ik blij dat ze me sympathiek hadden gemonteerd. Ze hebben ontzettend veel beeldmateriaal en dan kun je natuurlijk ook iemand kapot monteren.’

Hoe beleefde je de auditie?
‘Er kijken gemiddeld twee miljoen mensen naar het programma. Maar uiteindelijk zit er maar een paar man publiek in de zaal. Bovendien: bijna iedereen die meedoet aan The Voice heeft al podiumervaring. Ik ook. Ik was zenuwachtig, tot ik de eerste noot had gezongen. Natuurlijk wilde ik dat de coaches draaiden, dat was het doel en het was spannend dat Anouk pas in de dying seconds draaide (zo ziet het eruit als teleurstelling omslaat in euforie in 0,1 seconde). Toch hielden de stoelen me tijdens het zingen niet zo bezig, ik was bezig met het neerzetten van een goed optreden. Dat blijft natuurlijk voor altijd op YouTube staan.’

Je gaf je op. Hield je er rekening mee dat het je een studiejaar zou kunnen kosten?
‘Ik moest het van de organisatoren bespreken met mijn studieloopbaanbegeleider. Ja, ik wist het, maar realiseerde me vooral dat het programma me vooral heel veel zou kunnen brengen.’

Ga of zou je nog eens auditie doen?
‘Haha, als ik het niet ben geworden of als ik het niet word, dan is dat zeker een overweging.’

En als je geen zanger wordt, wat voor journalistieke carrière zie je dan voor je?
‘Presentator had me leuk geleken. Maar eerlijk gezegd ga ik in september iets anders doen. Ik wil naar de hogere hotelschool.’

Zullen we op je stemmen, straks in maart bij de live shows?
‘Mocht ik erin zitten: graag. En jullie kunnen ook altijd even een kijkje nemen op mijn Insta.’

Ook interessant: Hoe overleef je de lockdown? Met deze antiwinterdiptips!