Nieuws

HU Thermometer: werknemer is zichzelf maar werkdruk steeg

Foto: Kees Rutten

Bijna de helft van de medewerkers van de HU vindt dat de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen, blijkt uit de HU Thermometer die vandaag is verschenen. Wel is de HU ‘veiliger’ dan het landelijk gemiddelde en voelen veel medewerkers zich er thuis.

Dat blijkt uit de HU Thermometer, de jaarlijkse enquête onder medewerkers over thema’s als bevlogenheid, sociale veiligheid en werkdruk. Bijna 65 procent van alle HU-medewerkers vulde hem in, meldt ÉÉN HU (interne medewerkerssite). Uitgaande van zo’n 3500 medewerkers, zijn dat er dus bijna 2300.

Werkdruk

Ondanks alle maatregelen vindt 46 procent van de medewerkers dat hun werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen. Nog eens 46 procent vindt dat het gelijk is gebleven. Vorig jaar vond 41 procent al dat hij was toegenomen. Verder zijn de verschillen in werkdruk met vorig jaar klein.

Is die werkdruk een probleem? Ruim een kwart vindt van wel. En toch kunnen de meesten (70 procent) hem goed bespreekbaar maken met hun leidinggevende. En hoewel hij dus toenam, vindt nog steeds 61 procent werkdruk goed. 31 procent vindt hem te hoog en 6 procent zelfs veel te hoog. Een op de honderd medewerkers vindt hem juist te laag. Sommigen krijgen er gewoon liever een taakje bij.

Hoe zit het met de welbekende piekbelasting (vooral onder docenten)? 45 procent ervaart die als goed, 41 procent als te hoog en 13 procent als veel te hoog. Dat ligt ongeveer in lijn met het landelijke gemiddelde.

Hoe uitgeput raakt het HU-personeel van al dit werk? Ruim een kwart voelt zich na een werkdag (heel erg) volledig uitgeput. Ook dat ligt in lijn met de antwoorden van andere hogescholen

Thuisgevoel en Bevlogenheid

En dan wat goed nieuws: de overgrote meerderheid (85 procent) voelt zich (heel erg) gelukkig als hij intensief aan het werk is. Twee op de drie medewerkers heeft ‘s ochtends als hij wakker wordt zin om aan het werk te gaan. Tien procent (totaal) niet, en de rest is neutraal.

En het thuisgevoel, waar zo hard aan gewerkt wordt? Dat gaat ook goed. Bijna tachtig procent voelt zich thuis op de HU. Maar of de Hogeschool ook in ieders hart zit? Dat niet. Slechts iets meer dan de helft (55 procent) is het eens met de stelling ‘Hogeschool Utrecht betekent veel voor mij’. 

En dan de afdeling diversiteit. Ruim één op de tien medewerkers vindt dat achtergrond – leeftijd, geslacht, afkomst, seksuele geaardheid et cetera –  (heel erg) van invloed is op hoe iemand in zijn instituut, dienst of kenniscentrum behandeld wordt.

Minder gepest dan landelijk

Veel medewerkers voelen zich op hun gemak. Sterker nog, zo’n 85 procent van de medewerkers durft op werk (heel erg) zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen. En maar liefst 70 procent voelt zich (heel erg) veilig om aan zijn collega’s feedback te vragen.

Ongewenst gedrag komt weinig voor, blijkt uit de resultaten. Van fysieke agressie of lichamelijk geweld was zelfs helemaal geen sprake. Wel wordt er af en toe geroddeld: bij 17 procent door collega’s (inclusief leidinggevende). 6 procent van het personeel ervaart dat er over ze wordt geroddeld door studenten. Landelijk ervaart bijna een kwart (24 procent) geroddel door collega’s. 

Pesten en discriminatie gebeurt bij 3 procent van de respondenten door collega’s (landelijk is dat bijna tien procent) en bij 1 procent door studenten. 7 procent ervaart weleens verbale agressie door collega’s, landelijk is dat 14 procent. Ook belediging en intimidatie komt landelijk vaker voor dan op de HU (11 procent tegenover 4 procent op de HU).

En de nazorg? Hoe wordt die ervaren aan de HU? Met de stelling ‘De nazorg van incidenten van ongewenst gedrag is door Hogeschool Utrecht goed geregeld’ is één op de vier het eens. De helft is het er niet mee eens of oneens. De overige 22 procent is het ermee oneens. 

HU aanbevelen?

En dan de hamvraag: Hoe waarschijnlijk is het dat je de HU zou aanbevelen als werkgever? 30 procent zegt van wel, 22 zegt van niet, de rest is neutraal. Gemiddeld scoort de HU op dat vlak een 8. Het landelijk gemiddelde is slechts een 4. 

Teamontwikkeling

Vijftien vragen gingen over teamontwikkeling: onder andere over samenwerking en de rol van de leidinggevende. Die werden over het algemeen positief beoordeeld. Deelnemers kunnen via de link in hun mail hun teamresultaten vergelijken met HU-brede of landelijke resultaten.