Van gamen tot 3D printen: Jaarbeurs Utrecht staat tot aanstaande zaterdag in het teken van techniek tijdens het internationale Campus Festival. Hogeschool Utrecht is een partner van het festival, en showt projecten zoals de 3D-printer, die eind van het jaar in De Uithof moet staan.
Het festival heeft verschillende zones zoals de drone en game zone. Utrecht heeft een eigen zone, waar onder andere de HU zorgrobot Zora laat zien.
De HU werkt samen met verschillende partners aan de 3D-printer. Die print leuke sierobjecten zoals op de foto, maar biedt ook oplossingen in de medische wereld. Wat is er zoal mogelijk? ‘Vorig jaar was er een patiënte in het UMC waarbij de hersenen werden verdrukt door haar schedel, omdat ze extreme botgroei heeft. Haar schedel is eruit gehaald en vervangen door een 3D-geprinte schedel’, vertelt Hans Hoving, adviseur bij de HU en Campus Party . Eind van het jaar wil de HU met 3D-printers gaan werken.
‘Dit zijn zonnepanelen in verschillende kleuren, om te kijken welke kleur het best zonne-energie oppakt. Daarbij is het ook een kunstwerk, in de stijl van Mondriaan’, vertelt Hoving. De zonnepanelen zijn bedacht door Universiteit Utrecht en uitgevoerd door de HU. Hoving: ‘Bij de Faculteit Natuur & Techniek zijn ze hiermee bezig, maar ze leren bijvoorbeeld ook hoe ze met afbreekbaar materiaal huizen kunnen bouwen.’
De HU heeft ook haar eigen zorgrobot, Zora, die ouderen entertaint en helpt.‘Zora kan dementerenden bijvoorbeeld geheugentraining geven. Dan liggen er allemaal plaatjes op tafel, en vraagt Zora hen om de olifant te pakken’, vertelt HU-medewerkster Chantal Huisman. ‘Het is een mooie aanvulling in de zorg, maar geen vervanging voor mensenhanden. Al zijn er dementerenden die makkelijker tegen Zora praten dan tegen een mens.’
Buiten alle leerzame zaken van hogescholen en universiteiten biedt Campus Party ook veel entertainment. Zoals sporten met een virtual reality bril. ‘Ik zie niks meer van mijn eigen omgeving, het is echt alsof ik op een softbalveld ben’, zegt deelnemer Joost. Sporters kunnen ook serieus trainen met de bril. ‘Het kan je techniek, reactievermogen en spelinzicht verbeteren’, vertelt standhouder Joost Bosschert.
Het internationale festival is voor het eerst in Nederland en er komen veel buitenlandse mensen op af. Zo’n 1.500 mensen slapen in tentjes en bezoeken het festival alle vier de dagen. Naast de stands zijn er lezingen, workshops en challenges, waarbij bezoekers worden uitgedaagd om mee te denken over technologische ontwikkelingen. Campus Party is morgen en overmorgen de hele dag open.