Nieuws

HU weer meest duurzame hogeschool

Voor het vierde jaar op rij is Wageningen Universiteit uitgeroepen tot de meest duurzame instelling van het hoger onderwijs. De universiteit is nagenoeg onaantastbaar in de jaarlijkse SustainaBul-ranglijst. In het hbo scoort de Hogeschool Utrecht opnieuw het hoogst.

Elk jaar rangschikken de studenten van duurzaamheidsnetwerk Morgen universiteiten en hogescholen op volgorde van duurzaamheid. Ze sturen de onderwijsinstellingen een vragenlijst toe en geven punten op grond van de antwoorden en bewijsstukken.

Wageningen staat dus bovenaan, net als in de voorgaande drie jaren. Maar de TU Eindhoven komt deze keer in de buurt en stijgt van de tiende naar de tweede plaats. In het hbo scoort de Hogeschool Utrecht voor de vierde keer het hoogst.

‘De onderwijsinstellingen willen allemaal graag verduurzamen’, meent Josefine Rook, voorzitter van Morgen. ‘Maar ze missen vaak een startpunt.’ Daarvoor zouden ze volgens haar de SustainaBul kunnen gebruiken.

De SustainaBul kijkt naar de rol van duurzaamheid binnen onderwijs, onderzoek en de bedrijfsvoering van onderwijsinstellingen. Deze keer is een nieuw thema toegevoegd: de sociale duurzaamheid. Maar dat zorgt nog niet voor grote verschuivingen in de ranglijst.

Elf universiteiten en negen hogescholen doen mee. Dat is belangrijker dan winnen, denken de initiatiefnemers. Wie meedoet, heeft zijn duurzaamheidsbeleid kennelijk op orde.