‘Huilkamer’ voor studenten in Nijmegen

Universiteit in Nijmegen heeft een ‘huilkamer’ ingericht voor studenten. Door uit te huilen ontdoen ze zich van de stress, zo is de bedoeling. Maar heeft huilen wel zin?

Huilkamer. Foto: Kees Rutten

De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een ‘huilkamer’ ingericht voor gespannen studenten tijdens de tentamenperiode. Door uit te huilen in de speciaal ingerichte kamer ontdoen ze zich van de stress, zo is de bedoeling.

De kamer bevat tissues en een spiegel, voor uitgelopen mascara. ‘Je moet het vooral zien als een luchtige actie in deze tentamentijd. Hij kwam er op verzoek van onze studenten,’ zegt een woordvoerster. ‘Als ze grote problemen hebben, kunnen ze beter naar de studentenpsycholoog.’

Een huilbui verbindt, ook als die op het werk plaatsvindt. Dat zegt hoogleraar en huilspecialist Ad Vingerhoets. ‘Antropologen beschrijven dat stammen bij rampspoed bij elkaar komen om te zingen, te bidden en te huilen. We doen het wanneer sociale cohesie belangrijk is.’

Er zijn volgens Vingerhoets vier veroorzakers van huilen. Jonge mensen huilen vooral door fysieke pijn. Ouderen huilen vaak als ze anderen zien lijden. Naarmate de jaren verstrijken, worden we blijkbaar gevoeliger voor dit ‘empathische huilen.’ De andere twee veroorzakers zijn niet leeftijdsgebonden: verlies van relaties en machteloosheid,.

In een minicollege online vertelt de wetenschapper wat je, behalve huilen, nog meer kunt doen tegen stress.

Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *