Van welke Europese steden kan Utrecht als kandidaat Culturele Hoofdstad leren? Met die vraag trekken 9 studenten gewapend met camera en notitieboekje langs similiar cities, steden die qua omvang en bewoners op Utrecht lijken. Volg de hele zomer lang hun bevindingen op trajectum.hu.nl!
Hier Casmira, Lukas en Barbara, drie studenten aan de Hogeschool Utrecht (Communicatie, Integrale Veiligheidskunde en Pedagogiek ). Samen reizen we, bepakt met opdrachten en veel te zware backpacks door Europa. Onze tweede etappe: Aarhus, een Deense stad niet ver van Kopenhagen. In eerste instantie hadden we wat moeite met het vinden van couchsurf adressen en moesten we veel last minute requests de deur uit doen. Maar zoals vaak het geval is kwam alles op z’n pootjes terecht en hadden we het weer getroffen met onze hosts in Aarhus.
Aarhus staat in Denemarken bekend als de city of smiles. Met deze slogan zet de stad zichzelf en haar bewoners in een positief daglicht. Het is de mix van veelzijdigheid en het bescheiden formaat dat Aarhus tot stad van de lach maakt. Bewoners noemen het ook wel s’werelds kleinste metropool. De stad is klein maar alles wat je nodig hebt is binnen handbereik. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het strand, uitgestrekte bossen, een historisch centrum en vele uitgaansgelegenheden.
Net als Utrecht kent de stad een fietscultuur. Alleen is deze in tegenstelling tot Utrecht niet zozeer vanuit praktisch oogpunt ontstaan, maar vanuit een stimuleringsoogpunt, in tijden van de oliecrisis ontstaan. De stad kent tegenwoordig fietspaden, gratis toeristen fietsen, fiets telmachines en helaas ook fietsendieven. Ook kan je als student in aanmerking komen voor een gratis fiets tijdens je studententijd! Dan moet je er echter wel voor zorgen dat je je fiets na je studiejaren ook weer inlevert…
Op elke hoek van de straat in Aarhus zie je Børnenes Kontors, vrij vertaald "childrens office". Een gemixte functie van snackbar en de kindertelefoon, waarbij misstanden vroeger aan de politie doorgegeven werden. Tegenwoordig gaat een deel van de winst, die wordt gemaakt in de Børnenes Kontors naar het goede doel. De typisch Deense frikandellesandwich die je kan krijgen bij de childrens office is een echte aanrader als lunch of om gewoon even te snacken.
Wat opvallend is voor een stad met zoveel jonge inwoners zijn de lege barretjes op een doordeweekse avond. Er zijn er genoeg te vinden in Aarhus maar op een gewone dinsdagavond in juli is er weinig te beleven. Wanneer je dan wel een drukke avond te pakken hebt, bijvoorbeeld de donderdagavond zitten mensen met een biertje in de hand aan de bar. Hoewel de muziek prima gelegenheid bied voor een dansje zijn er toch weinig Denen die zich er aan wagen.
Tot slot een eyeopener over de geslonken kansen van de Utrechtse opponent Brabantstad. In Aarhus wordt het stadsdeel Brabrand getekend door de achterstandswijk Gellerop. Deze associatie is voor ons genoeg om te zeggen dat Utrecht nu al 1-0 voor staat in de race voor de titel!
Tot in Graz!