Achtergrond

Ik ben: Ambitieus

Estée Strooker (20)
Eerste MasterChef van Nederland
Eerstejaars journalistiek
Restaurantje spelen. Dat doet Estee Strooker in haar kindertijd het liefst. Niet zogenaamd koken met plastic voedsel zoals andere kinderen. Nee, echt eten bereiden. En dat mocht. Nog voor haar tiende ontwerpt ze haar eigen menu en kaart. Vera-singsmenu schrijft ze voorop. En neemt haar vader mee naar de slager. ‘Ik heb kalfsoesters nodig’. Thuis bereidt ze onder toeziend oog van haar moeder haar eerste gerecht: een middeleeuwse schotel. Afgekeken van televisie. Het pakt verrassend goed uit.
De passie voor koken deelt ze met haar oom. De tweelingbroer van haar moeder. Hij heeft drie eigen restaurants. Op Estées tiende verjaardag krijgt ze van hem de Escoffier. De kookbijbel. ‘Als je dit leest ken je de basis’. Ze probeert verschillende technieken uit. Niet elk gerecht gaat in één keer goed. Maar ze geeft niet op. Alle gerechten bedenkt ze zelf. 
In de zomervakanties werkt Estée bij haar oom. Zijn collega’s, waaronder nu haar vriend, vinden haar bloedirritant. Het nichtje van de baas. Bijdehand. 
De horeca is een harde mannenwereld. Daar komt ze tijdens een internationale vakantiekoksopleiding in Parijs achter. Als stagiair staat ze onderaan de hiërarchie. Daar kan ze moeilijk mee omgaan. Tijdens haar stage in een tweesterrenrestaurant moest ze sla plukken en kilo’s truffels schrobben. Estée houdt het snel voor gezien. In haar beste Frans schrijft ze een sollicitatiebrief en levert die in bij een kleine Franse bistro. Ze wordt aangenomen en mag daar echt koken.
Eenmaal thuis grijpt ze de kans om zichzelf op de kaart te zetten door met het kookprogramma MasterChef mee te doen. Ze hoopt hiermee de hiërarchie te doorbreken. De wedstrijd vindt ze zenuwslopend. De drang om de beste te zijn maakt zich meester. De jury ziet talent. Estée wint de eerste Nederlandse reeks van MasterChef.
Met het prijzengeld van MasterChef opent ze binnenkort in Arnhem haar eigen restaurant. Laagdrempelig, maar met pure en een tikkeltje exclusieve gerechten. Toekomstdroom: een eigen kookprogramma. Maar eerst dit. ‘First things first.’