Achtergrond

Ik ben: praktisch

Oud worden is niet erg, vindt Joost van Hoof (30). Zolang je maar niet ziek bent. Maar wat als dement wordt? Dan moet je zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, vindt Joost. Hij maakt zich zorgen over de vergrijzing. Er zijn steeds meer ouderen in Nederland, daarvan zijn er 230.000 met dementie. Er is minder zorg beschikbaar en dus is het nodig dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven: zelf afwassen, zelf boodschappen doen. Hoe voorkom je dan gevaarlijke situaties, zoals iemand die zijn oven als berging gebruikt of het gas aan laat staan?
Joost heeft onderzocht hoe je die maximale zelfstandigheid kunt bereiken met bouwkundige oplossingen, zoals een huis zonder gangen, zodat er geen verwarring is over waar in het huis je bent, brede deuren, geen drempels. Ook technologische aanpassingen helpen. Vernuftig aan de achterkant, zo logisch als maar kan aan de voorkant. Zoals een thermostaat die alleen maar van 15 naar 25 graden kan draaien, zodat het nooit te warm of te koud wordt, een sensorsysteem dat een valpartij meldt aan een zorgcentrale, speciale verlichting zodat mensen een beter dagnachtritme hebben, een knop bij de voordeur die alle apparatuur in één keer uitschakelt.
Voor zijn onderzoek ging Joost bij ouderen op bezoek. Met koffie en een koekje nam hij de thuissituatie door. Soms schrijnend, zoals een bedlegerige vrouw bij wie een keukenbrand ontstond terwijl ze niet kon vluchten. Er werd gelukkig ook gelachen, over de kat die het sensornetwerk dat Joost testte verstoorde door er telkens langs te lopen, en bij de meneer die de dames van de thuiszorg wel even met ‘een plak cake naar binnen zou hengelen’.
Na zijn onderzoek heeft Joost een handige website opgezet waarop praktische informatie te vinden is voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers, want ‘wat hebben zij nou aan een proefschrift in het Engels’.

Joost van Hoof schreef het proefschrift Aeging-in-place. The integrated design of housing facilities for people with dementia, over oplossingen voor langer thuis wonen voor ouderen met dementie