Interview

‘Ik was topfit en heb nu corona’

Danielle Vossebeld. Foto: Kees Rutten

Docent werktuigbouwkunde Danielle Vossebeld (47) is besmet. Hiervoor topfit, maar nu al zes weken ziek. ‘De huisarts zei alleen: “Het lijkt op corona. Pas goed op jezelf.”

‘Ik ben waarschijnlijk aangestoken op de heenweg naar mijn vakantie naar IJsland, ergens rond het vliegtuig. Op de terugweg kreeg ik het ineens heel erg warm. Thuisgekomen had ik hoofdpijn, spierpijn, verhoging, geen energie, algehele malaise, je kent het wel. Toen Picnic langskwam met de boodschappen moest ik twee keer op en neer de trap op, ik woon één hoog. Ik had geen adem meer over.

Ik kreeg druk op mijn borst en belde de dokter. Kwam ik uit China, uit Italië? Nee? Dan kon ik ‘gewoon’ langskomen. Vervolgens kon ik weer naar huis en zou wel weer herstellen. Maar twee dagen later, op zaterdag, ging ik echt onderuit. Ik was zo moe dat ik alleen maar kon slapen, kwam enkel nog mijn bed uit om een boterham te smeren. De woensdag daarop werd ik helderder en zakte mijn temperatuur, maar begon de pijn in mijn longen.

Rechtop in bed

Nog geen drie dagen later werd ik ‘s nachts wakker met het gevoel dat er iemand op mijn borst zat. Ik hapte naar adem, voelde paniek, maar probeerde rustig te blijven. Enorm bang om flauw te vallen was ik. Wat moest ik dan doen? Ik had niemand om me heen.

Afgelopen vier weken werd ik langzaam helderder, maar bleef kortademig.  Soms leek het goed te gaan, maar dan kreeg ik weer een terugval en zat ik weer een paar uur rechtop in bed, te piepen en slijm op te hoesten.

De kans dat ik iemand heb aangestoken acht ik klein want ik ben met niemand in contact geweest. Sterker nog, van die hele lockdown heb ik nog niets meegekregen, haha. Behalve op tv en Twitter. Collega’s willen voor me zorgen en pannetjes soep brengen, heel lief. Bij mijn ouders heb ik “meldplicht”: elke dag stuur ik ze een bericht.

Officieel geen corona

De bedrijfsarts zei tegen me dat corona drie weken duurt. Dat had je tegen het virus moeten zeggen, denk ik dan. Ik was hiervoor gewoon fit en ik begrijp ook niet waarom het zo lang duurt. Maar wat weten ze nu echt over deze ziekte? Ik kom ook niet in de statistieken voor en officieel heb ik geen corona. Toen ik de huisarts later nog eens belde zei zij alleen: “Het lijkt op corona. Pas goed op jezelf.”

Elke terugval maakt me angstig. Hij komt plotseling en dan zit ik weer gedurende twee uur rechtop in bed naar adem te happen en te hopen dat er iemand wakker is om me af te leiden via Whatsapp. Elke keer vraag ik me af of er nog een terugval komt. Ondertussen wacht ik af en blijf ik slechte grappen maken.’