Thuiswerken

‘Ik wil dat alles zo comfortabel mogelijk is. En dat punt heb ik inmiddels bereikt’

Foto: Kees Rutten

In een nieuwe serie vertellen studenten over hoe ze dat nu doen: thuiswerken, alsmaar thuiswerken. In de eerste aflevering: Youssra Amanssour (24) is derdejaars student aan de opleiding Docent Engels. Sinds september woont ze in een studenten-villa in Zeist. Het thuiszitten is niet ultiem, maar toch: ‘Ik kan nu langer slapen!’

Wat vind je van je thuiswerkplek?
‘Er zijn dagen dat ik helemaal gek word van de hele dag in mijn kamer zitten. Dan lijken de muren op me af te komen. Toch is mijn huidige kamer een enorme update in vergelijking met mijn vorige. Nu heb ik een stuk meer ruimte en het plafond is hier erg hoog, dat scheelt enorm. Daarnaast woon ik in een groot huis – een ‘studenten-villa’ – en we hebben een fijne tuin. Toen het in september nog warm was, hebben we heerlijk veel in de tuin kunnen studeren.’

Was het moeilijk om je thuiswerkplek in te richten?
‘Haha, nou nee, dat viel ontzettend mee! Je hebt niet heel veel opties als je dertien vierkante meter hebt en een groot bed en een flink bureau kwijt moet. Ik heb er wel even over gedaan om alles op en rondom mijn bureau een plekje te geven en er systeem in aan te brengen. Ik zit de hele dag achter mijn bureau en dan wil ik dat alles zo comfortabel mogelijk is. Dat punt heb ik inmiddels bereikt.’

Ze laat trots een kastje op de hoek van haar bureau zien, dit hoekje heeft ze bestempeld als de ‘snackcorner’.

‘De meetings volgen elkaar in hoog tempo op, soms heb ik niet eens de tijd om naar de keuken te gaan en koffie en een snack te halen. Vandaar dat ik dacht dat ik de snacks maar binnen handbereik moest gaan bewaren.’

‘Toen ik eenmaal al mijn meubels had, was het allemaal niet zo moeilijk. Maar het vinden van de juiste tafel en een goeie stoel en deze ook nog naar mijn kamer krijgen was minder eenvoudig. Als je geen rijbewijs hebt, wordt dat erg lastig. Gelukkig waren de mensen van wie ik deze spullen overnam bereid ze bij mij thuis te brengen, zo lief!’

Heb je geld geïnvesteerd en zo ja, hoeveel en voor wat?
‘Naast mijn tafel en bureaustoel heb ik een tv gekocht, als investering. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar ik merkte dat ik echt alleen nog maar achter mijn laptop zat. Ook als ik ’s avonds een filmpje wilde kijken, dan klik je toch snel nog even je mail aan of werk je op een andere manier nog even verder. Nu ik een tv heb klap ik aan het einde van de dag mijn laptop dicht en raak ik hem niet meer aan. Anders raakt echt het einde van mijn werkdag zoek.’

Op tijd je bed uit, of nóg langer slapen?
‘Ik lig het liefst zo lang mogelijk in bed. Een half uur van tevoren ga ik uit bed. Dan heb ik natuurlijk niet genoeg tijd voor een uitgebreid ontbijt, dus maak ik koffie en pak een snack. Dat is mijn pre-ontbijt, op een lege maag kan ik geen college volgen hoor! Na het eerste college maak ik een fatsoenlijk ontbijtje. Ik kom dus niet te laat in college, maar ben wel redelijk lui. Ik rol mijn bed uit, bedek mijn hoofd en trek een blouse aan, maar vaak denk ik: die joggingbroek zit wel erg gemakkelijk. ‘Corona-chic’ is mijn stijl tegenwoordig. Ik denk maar zo: we moeten het onszelf zo comfortabel mogelijk maken!’