Achtergrond

Interview Paul Stoel: Het mannetje van de radio

Vol energie, een weelderige haarbos en vijf kwartier in een uur lullen… over radio. Paul Stoel heeft zijn droombaan al tijdens z’n studie journalistiek veroverd. Sinds afgelopen zomer is hij producer van het populaire 3FM-radioprogramma de Coen en Sandershow.

Bij Vereniging Lokale Omroep Hilvarenbeek (VLOH) mogen luisteraars iedere week hun eigen samengestelde Beekse top 20 inleveren. De leukste lijstjes worden vervolgens uitgezonden. Trouwe luisteraar en muziekfanaat Paul is pas acht als hij z’n eigen top 20 samenstelt met favoriete liedjes. ‘De hele top 20 weet ik niet meer uit mijn hoofd, maar ik weet wel dat 2 Unlimited er drie keer in stond’, zegt Paul, nu 24.
Trots als hij is op zijn ideale muzieklijst, trekt de kleine Paul de stoute schoenen aan en brengt zijn top 20 persoonlijk naar de studio. Daar wordt hij met z’n lijstje weer naar huis gestuurd. Je moet minstens twaalf jaar zijn om zendtijd te krijgen.
In vier jaar wachten heeft Paul geen zin. Van zijn zakgeld koopt hij een paneeltje, cd-speler en microfoon om op zijn kamer een eigen radioprogramma te maken. ‘Dan praatte ik op een cassettebandje mijn favoriete liedjes aan elkaar en die luisterde ik in de auto af.’

Op z’n tiende, levert hij alsnog zijn Beekse top 20 in. Hij wordt gematst. In drie jaar tijd worden er vier lijstjes van zijn hand uitgezonden. Zijn muziekkeuze is opvallend, dus vraagt een medewerker van VLOH of hij als technicus bij de omroep wil komen werken. Als broekie van dertien. Eerst alleen op zondag, maar al snel vaker. ‘Ik was dag en nacht met radio bezig. Ik vermoed dat ik hierdoor acht jaar over mijn vwo gedaan’, zegt hij nu.
Zijn passie voor radio blijft groeien. Na het behalen van zijn eindexamen is de keus voor de School voor Journalistiek niet verrassend. Ook hier is hij voornamelijk met radio bezig. Voor studiepunten werkt Paul twee jaar voor Campusradio, een zender voor studenten. Uiteindelijk mag hij ook presenteren. Pauls stijl is te typeren als vlot en brutaal. Een beetje zoals Giel Beelen, zijn voorbeeld destijds. ‘Ik volgde hem al jaren. Tijdens het kranten lopen luisterde ik altijd naar zijn show op 3FM. Wat hij deed, was helemaal nieuw. Nog steeds. Hij is creatief, heeft iets geks en valt daardoor op.’

Die eigenzinnigheid van Giel vindt Paul later ook terug bij de Coen en Sandershow. ‘Toen zij drieëneenhalf jaar geleden begonnen, was ik zo benieuwd.’ Hij herinnert hun eerste uitzending nog goed; ‘Ik zat in de trein terug van een schooldag. Vol verwachting luisterde ik naar het programma. Hun manier van radiomaken, de interactie, vond het meteen geweldig. Dat ik daar uiteindelijk zou werken, had ik nooit durven dromen.’

Maar je zit er. Hoe komt dat? 

‘Ik ben gevraagd. Vorige zomer mocht ik zes weken invallen als producer bij de show. En ik ben gebleven. Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, de presentatoren, kenden mij al vanuit BNN. In mijn tweede studiejaar heb ik, naast school, de BNN University gevolgd. Daar krijg je kans om meer over radio in BNN-stijl te leren. Dus op een losse, creatieve manier. Ik leerde reportages maken, presenteren en interviews houden. De redactie van Coen en Sander zat op dezelfde verdieping als de University. Zo leerden we elkaar kennen.’

Wat doet een radioproducer? 

‘Eigenlijk alles wat met de radioshow te maken heeft, behalve het presenteren. Ik bereid uitzendingen voor, bedenk rubrieken, benader gasten voor de uitzending en houd de internetsite bij. De redactie bestaat verder uit de presentatoren, een redacteur en heel af en toe een stagiaire.’

Hoe ziet je dag er uit? 

‘Ik begin om tien uur, spit de kranten door en het internet af om leuke nieuwtjes te vinden. Rond twaalf uur vergaderen we over de uitzending van die dag en daarna bereiden de show voor. Om half vier vertrekken we naar de studio waar om vier uur de uitzending begint.’

Waarom kozen ze voor jou? 

‘Die paar weken dat ik inviel deze zomer zijn blijkbaar goed bevallen. Radiomaken is het leukste dat er is en dat straal ik, denk ik, uit. Mijn sterke punt is dat ik nieuwsberichten op waarde kan schatten. Een vaardigheid die ik vooral tijdens mijn studie journalistiek heb geleerd. En dat is handig voor deze show, want we proberen het nieuws op een originele manier te brengen.

Al bloopers gemaakt? 

‘Jaah. We hadden een quiz met geluidsfragmenten. Door de remix die ik er doorheen gooide, ontstond er onduidelijk over het nummer. Er waren twee antwoorden goed. De kandidaat liep haar prijs mis en schopte stennis, door mijn fout. Dat is balen, maar zet mij wel op scherp. Daarna ben ik nog gemotiveerder om beter te presteren. Ik ben fanatiek en perfectionistisch in het werk dat ik doe. Als het om radio gaat, draai ik bijna door.’

En hoogtepunten? 

‘Het zal het journalistieke in mij zijn, maar het leukste vind ik het als we nieuws maken. Bijvoorbeeld deze week, hadden we Gerard Joling te gast. Hij vertelde dat eigenlijk helemaal geen zin in had om die show van Michael Jackson (Move like Michael Jackson red.) te presenteren. De volgende dag hadden alle media dat opgepikt.’

In 2008 won de Coen en Sandershow de Gouden Radioring voor het beste programma. Terecht? 

‘Zeker. Coen en Sander zijn uniek en hebben veel talent. Ze vullen elkaar aan, zijn creatief, houden opvallende interviews en blijven de hele tijd zichzelf.’

Hoe combineer je werk en studie? 

‘Niet. Maar ja, een kans als deze krijg je maar eens in je leven, wat zou jij doen? Hier leer ik meer dan in de schoolbanken, ik moet me bewijzen. Op school kun je een deadline missen en je opdracht herkansen. In de praktijk moet je de gestelde deadline halen, anders verknal je het. Zo simpel is ‘t. Ik probeer met deze baan een paar vrijstellingen te krijgen, zodat dit me een half collegejaar kan schelen. Toen ik aan mijn studieloopbaanbegeleider vertelde dat ik deze baan nam, was hij bang dat ik te vroeg met school zou stoppen.’

En is die angst gegrond?
‘Ik zit in dubio. Inmiddels heb ik een jaarcontract te pakken, een fulltime aanstelling, en dat maakt de het volgen van lessen een stuk moeilijker. Aan de ene kant heb ik nu de leukste baan van de wereld, zonder diploma. Aan de andere kant lijkt het me zonde om de opleiding niet af te maken. Dat laatste gevoel is sterker, maar ja, ik vraag me af wanneer dat dan precies zou moeten.’

En dan heb je ook nog een eigen site om te onderhouden: www.geenstoel.nl…
‘Ik werd een keer ’s ochtends wakker en dacht: “wat heb ik eigenlijk een grappige achternaam.” Toen kwam ik al snel op geenstoel.nl, een vette knipoog naar geenstijl natuurlijk. Meteen gaan googlen om te kijken of de site al bestond. Bleek dat iemand die domeinnaam al had, maar dat het termijn in november zou aflopen en de eigenaar het niet zou verlengen. Toen de naam eindelijk vrij kwam, ben ik er meteen op gedoken… Nu ben ik sinds februari met geenstoel.nl online en zet daar met enige regelmaat eigen filmpjes, radioshows en gekke berichtjes op.’

Een drukke baan, een eigen site, afstuderen… Heb je nog wel vrije tijd?
‘Het is waar, ik ben altijd wel ergens mee bezig. Ik ben nu eenmaal niet het type dat ’s avonds op de bank televisie zit te kijken. Daar ben ik te onrustig voor. Maar ik heb genoeg tijd om met mijn vrienden in de kroeg te zitten, hoor. Gelukkig wel.’