Nieuws

Kantoorpand Koningin Wilhelminalaan gekraakt

Het voormalige onderkomen van KPN dat vorig jaar werd ontruimd omdat het brandgevaarlijk zou zijn is zondagmiddag door enkele tientallen krakers gekraakt. Justitie heeft inmiddels besloten de krakers ongemoeid te laten.

Het gebouw op de hoek van de Koningin Wilhelmina- en de Overste den Oudenlaan staat ruim een jaar leeg en was oorspronkelijk eigendom van de inmiddels failliete woningbouwcorporatie SGBB, waarvan directeur Van der Zwet er met 50 miljoen euro vandoor zou zijn gegaan. Het pand kwam vervolgens in handen van Vestia, de corporatie met de best betaalde directeur van Nederland, die jaren geleden al goed was voor ruim 4 ton per jaar. Vestia verkocht het pand dit jaar voor 10 miljoen euro aan Mitros.

De krakers vinden het pand een sprekend voorbeeld van falend anti-leegstandsbeleid. Noch Vestia, noch Mitros bleek tot nu toe bereid om ‘een beetje geld en moeite te investeren om dit pand weer bewoond te krijgen’, aldus de krakers. 

Uit het pand moesten vorige jaar op last van burgemeester Wolfsen 93 studenten hals over kop vertrekken omdat het pand te gevaarlijk was. De studentenvakbond USF sprak schande van de manier waarop dat toen gebeurde. Het was al maanden bekend dat er problemen waren met de veiligheid.

 Door de brandweer werd daarna een lijst aangelegd met eveneens aan studenten verhuurde kantoorpanden die niet aan de brandweervoorschriften zouden voldoen. Daarop volgde in oktober vorige jaar de ontruiming van een voormalig pad van Eneco.

Sinds de nieuwe kraakwet is in Utrecht al een aantal panden gekraakt. Krakers proberen met hun acties te testen hoe in Utrecht Openbaar Ministerie, politie en gemeente werkelijk omgaan met het nieuwe beleid.

 Zaterdag heeft een groep krakers het pand van diergeneeskunde op de Uithof verlaten. In november dient een aantal kort gedingen tegen de Staat over gekraakte panden in Utrecht.