Nieuws

Keuzegids: Randstadhogescholen blijven achter

De grotere hogescholen in het zuiden van het land doen het opnieuw beter dan die in de Randstad. Avans Hogeschool staat net als vorig jaar op nummer één, terwijl Inholland maar niet van de laatste plaats af komt. De HU staat op een gedeelde derde plaats van onder.

De ranglijst van grotere hogescholen in de Keuzegids Hbo Voltijd 2013 wordt aangevoerd door de Brabantse Avans Hogeschool, met een totaalscore van 71 uit honderd punten. Die dankt ze vooral aan haar goede onderwijs in de domeinen communicatie, recht, economie, exact en techniek. De Hogeschool Zeeland en de Bredase NHTV volgen op de voet. Ze hebben de Limburgse Hogeschool Zuyd, vorig jaar nog nummer drie, naar de vierde plaats verdrongen.
 
De grote Randstadhogescholen blijven daar ver bij achter. De Haagse Hogeschool doet het met 57 punten op de twaalfde plaats nog relatief goed. Daarachter volgen de Hogeschool Rotterdam (56 punten), en die van Utrecht en Amsterdam (ieder 54 punten). De Hogeschool Leiden is naar de één na laatste plaats afgezakt (53 punten) en Inholland sluit opnieuw de rij (51 punten).
 
De echte toppers in het hbo zijn allemaal kleinere hogescholen. Van de middelgrote komt de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle dit jaar als beste uit de bus met 85,5 punten en moet de Christelijke Hogeschool Ede (81 punten) genoegen nemen met de tweede plaats.
 
Nog hoger scoren de kleine Katholieke Pabo Zwolle (92 punten) en het particuliere managementinstituut IVA in Driebergen (88 punten). Daar steken de zestig punten van de Hengelose pabo Edith Stein mager bij af.
 
De kleine Rotterdamse kunsthogeschool Codarts krijgt weliswaar zes punten meer dan vorig jaar, maar dat zijn er nog steeds weinig (54,5 punten). Zeker in vergelijking met Artez (68,5 punten) en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (64,5).
 
Wie een opleiding uitzoekt, moet eigenlijk niet op instellingenranglijst afgaan, waarschuwt de Keuzegidsredactie. 'Bij de beste hogescholen zijn ook minder goede opleidingen te vinden. Bij Avans en Zeeland geldt dat voor de pabo en Zuyd is niet zo heel sterk in techniek.'
 
De jaarlijkse verschijnende Keuzegids Hbo is bedoeld om scholieren te helpen bij hun studiekeuze. De redactie biedt een overzicht van de sterke en zwakke punten van opleidingen op grond van studentoordelen, onderwijsstatistieken en oordelen in visitatierapporten van onderwijskeurmeester NVAO.
 
De studentoordelen komen uit Nationale Studenten Enquête (NSE). Die werd uitgevoerd door het Nijmeegse onderzoeksbureau ResearchNed in opdracht van de stichting Studiekeuze123. In de NSE krijgen studenten vragen over allerlei aspecten: van het onderwijsprogramma en de docenten tot de roosters en de faciliteiten.

UPDATE

Met de gedeelde veertiende plaats van in totaal zeventien hogescholen lijkt de HU langzaam uit het dal te kruipen. Vorig jaar prijkte de hogeschool met een 52,5 op de één na laatste plaats boven Inholland. Ook de totaalscore van HU valt dit jaar met een 54 wat hoger uit.
 
Een vergelijking van de scores per sector ten opzichte van vorig jaar leert dat de economische opleidingen zich ietwat verbeteren: zij verruilen het predicaat ‘zwak’ voor ‘onder het gemiddelde’. De techniekopleidingen blijven zorgenkindje en worden ook dit jaar als zwakke groep bestempeld. De domeinen aarde & milieu en exact & ict doen het slechter en duiken onder het gemiddelde. Daar staat tegenover dat de sociale vakken dit jaar beter gewaardeerd worden dan vorig jaar.