Achtergrond

Klaar met Netflix? Luister eens een podcast!

Foto: Flickr

Heb je elke denkbare serie al gekeken en vraag je je af hoe je de komende tijd zonder verveling doorkomt? Luister dan eens een podcast. Het grote voordeel: je kunt luisteren en tegelijkertijd iets anders doen, zoals opruimen of wandelen. Wij zetten onze favoriete podcasts op een rijtje.

In één ruk

De bloedstollende podcast Serial (seizoen 1, 2014) wist de afgelopen jaren miljoenen luisteraars te boeien. En nu, bijna zes jaar later, is dit misschien nog steeds wel de spannendste podcast ooit gemaakt. In 1999 verdwijnt een negentienjarige scholiere uit het Amerikaanse Baltimore. Haar zeventienjarige ex-vriend wordt opgepakt en veroordeeld, maar beweert onschuldig te zijn. Twee radiomakers zoeken minutieus uit wat er gebeurd kan zijn en of die veroordeling klopt. Zonder spoilers te geven: ze komen tot interessante bevindingen die je gegarandeerd in één ruk wil beluisteren.

Na Serial volgden er nog veel meer verhalen in het populaire true crime-genre, ook in Nederland. In De Brand in het Landhuis (2019) wordt de dood van Ewald Marggraff onderzocht. Deze excentrieke man komt in 2003 bij een brand in zijn landhuis om het leven. Hij bezat een kunstcollectie bestaande uit ruim vijfhonderd werken en had een vermogen van 160 miljoen euro, maar na zijn dood werd hier niets van teruggevonden. Waar is dat fortuin gebleven? En kloppen de geruchten dat Marggraff vermoord is? In zes afleveringen komen deze intrigerende vragen aan bod.

De Blankenberge Tapes (2019) is ook een bloedstollende Nederlandse podcast, waarin twee moordzaken en een prille liefde op lugubere wijze samenkomen. Deze serie telt slechts drie afleveringen waarin de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek vallen. Wedden dat je ‘m binnen een dag geluisterd hebt?

Terug in de tijd

Laat je het oplossen van moorden liever aan je voorbij gaan en ben je juist op zoek naar een informatief verhaal, dan is de keuze ook ruim. Er zijn namelijk nogal wat podcasts die je iets bijbrengen. In De Bourgondiërs (2019) neemt de Belgische meesterverteller Bart Van Loo je mee naar de Middeleeuwen en vertelt over het ontstaan van de Nederlanden. Zo’n geschiedenisverhaal is allesbehalve saai: Van Loo vertelt op meeslepende wijze over brandstapels, feestelijke banketten, de pest, riddertoernooien en de prachtige schilderijen van Jan van Eyck.

Wil je deze periode van quarantaine juist gebruiken om je kennis over klassieke muziek op humoristische wijze op te krikken, kies dan voor Beethoven is meer dan een hond (2018). In vijf afleveringen krijg je een snelcursus langs de grootste componisten en ‘hits’ uit de klassieke muziek. Wil je daarna nog meer klassieke muziek? In Klassieke Mysteries (2019, 2020) onderzoekt Radio 4 de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en de dood van Mozart, Chopin en vele andere componisten.

Achtergronden

Iets heel anders is Verstrikt (2019), een persoonlijke podcast over zelfdoding. Dit is niet het gezelligste onderwerp, maar het is wel een belangrijk verhaal. Jaarlijks overwegen zo’n 400 duizend Nederlanders een einde aan hun leven te maken. Op kwetsbare wijze vertelt maker Maarten Dallinga dat hij zulke gedachten ook gehad heeft en hij praat hier met anderen over. Zo leert deze serie je mensen met suïcidale gedachten beter te begrijpen.

Krijg je geen genoeg van het nieuws en wil je achtergrond bij de actualiteiten, luister dan naar De Stemming van Vullings en Van der Wulp. Elke vrijdag praten politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp je bij over het Haagse nieuws, dat de afgelopen weken uiteraard in het teken van corona stond. Ook NRC brengt elke vrijdag een politieke podcast uit, getiteld Haagse Zaken. Dan ga je voortaan het weekend goed ingelicht in.

Lachen

En tot slot: heb je deze periode juist zin om even heel hard te lachen, luister dan My Dad Wrote A Porno (2015-2019). Ja, deze podcast doet precies wat de titel belooft. De gepensioneerde vader, de Britse tv-maker Jamie Morton schreef een erotische triller. Je kunt besluiten om zoiets dood te zwijgen óf je deelt het juist met de wereld, en dat is precies wat Morton gedaan heeft. In elke aflevering leest hij een hoofdstuk voor en zijn vrienden geven commentaar. Dat levert af en toe hilarische fragmenten op waar inmiddels miljoenen mensen naar luisteren. Valt er toch iets te lachen in deze tijd.

Podcasts luister je in een (gratis) podcastapp of op Spotify. Wij wensen je veel luisterplezier!