Achtergrond

Kom de meivakantie door met onze kijk-, luister- en leestips

Normaal gesproken is het aftellen tot de vakantie begint. En dan: feestjes, rondhangen met vrienden, op reis… Maar de meivakantie betekent nu, net als voorgaande weken, gewoon thuiszitten. Met deze tips hoef je je in ieder geval niet te vervelen.

Kijken

Klaar met Friends en Tiger King en zin om iets op te steken? Voor de nieuwe documentaireserie De slag om Texas reist journalist Eelco Bosch van Rosenthal door Texas. Lange tijd gold Californië als het beloofde land, inmiddels is dat Texas. Nu nog in handen van de Republikeinen, maar de Democraten ruiken bloed. Met deze vierdelige serie neem je een duik in deze zuidelijke staat en bereid je je alvast goed voor op de presidentsverkiezingen van november 2020.

Een andere aanrader van de publieke omroep is 100 dagen voor de klas. Hierin, de titel verklapt het al, ervaren VPRO-programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten hoe het is om drie maanden leraar te zijn op een middelbare school. Tim geeft Nederlands aan vmbo, Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer aan havo/vwo en vmbo. In sneltreinvaart ontdekken zij hoe je orde moet houden en het vertrouwen van pubers kunt winnen. Deze serie laat, zeker in deze tijden van thuisonderwijs zien, hoe ingewikkeld én belangrijk het werk van een leraar is.

Luisteren

Eerder deelden we al onze favoriete podcasts. Aan dat rijtje voegen we nog The Clearing en Beschaving: De Nabeschouwing toe. In true crime-podcast The Clearing volg je de Amerikaanse April Balascio (50). Al van jongs af aan wist ze daar haar vader geen lieverdje was: zo zat hij al vast voor een gewapende overval. Toch begint er in 2009 iets bij haar te knagen: waarom verhuisde het gezin vroeger voortdurend van staat naar staat? April legt langzaam de puzzelstukjes bij elkaar en komt tot een huiveringwekkende conclusie.

Minder bloedstollend, maar daarom niet minder de moeite waard is Beschaving: De Nabeschouwing.  In deze podcast van de Volkskrant gaat cabaretier en filosoof Tim Fransen op zoek naar de gevolgen van de coronacrisis op de samenleving. Hij beantwoordt vragen van luisteraars, zoals: heeft het virus een wil? Klinkt misschien een tikje saai, maar is het zeker niet. Met een filosofische blik neemt hij je mee en serveert je genoeg groepen voor. Wedden dat je tijdens het luisteren meerdere malen hardop moet lachen?

Heb je zin om iets heel anders te luisteren, zoek dan ook mooie luisterboeken. Er zijn verschillende platforms waar je – tegen betaling – audioboeken kunt vinden, maar je kunt ook LuisterBieb op je telefoon zetten. Deze app van de bibliotheek bevat een groot aantal luisterboeken, ook als je geen lid bent. Zonder betaling kun je via deze weg luisteren naar prachtige verhalen als Tonio van A.F.Th. van der Heijden en De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Aanrader!

Lezen

Om deze vakantie toch het gevoel te hebben dat je op vakantie bent in het buitenland, raden we je De acht bergen en Het zoutpad aan. De acht bergen verhaalt over Pietro, een jongen uit Milaan die elke zomer met zijn ouders doorbrengt in een klein bergdorpje. Daar raakt hij bevriend met Bruno, met wie hij samen elke zomer de bergen verkent. Gegarandeerd dat dit prachtige verhaal je helemaal meevoert naar de Italiaanse bergen.

In Het zoutpad wandel je met Raynor Winn en haar man Moth langs de Britse kustlijn. Het echtpaar raakt in korte tijd alles kwijt: hun huis en goedlopende B&B verliezen ze door een speculatieschandaal en Moth blijkt ernstig ziek te zijn. Ze nemen het dappere besluit om hun backpacks te pakken en met een tent duizend kilometer te wandelen. Dit prachtige, ontroerende en waargebeurde verhaal neemt je mee naar het eeuwenoude South West Coastal Path. Je krijgt bijna zin om zelf zo’n enorme wandeltocht te maken. 

We wensen je een mooie meivakantie toe!