Nieuws

Komst Stapel naar NHTV onzeker

Het is nog maar de vraag of de omstreden wetenschapper Diederik Stapel ‘een tweede kans’ krijgt bij NHTV Hogeschool. Personeel en studenten willen dat het bestuur er nog eens goed over nadenkt.

HOP Hein Cuppen

De voormalige hoogleraar sociale psychologie, die in 2011 bij Tilburg University ontslagen werd wegens grootschalige wetenschapsfraude, kon als freelancer aan de slag bij NHTV. Hij zou er lectoren en onderzoekers gaan ondersteunen, maar zelf geen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren.

Collegevoorzitter Hein van Oorschot wilde Stapel een tweede kans geven: ‘Ik denk dat hij als geen ander weet wat wel en niet mag. Hij zal de fouten die hij zelf beging, in ieder geval niet meer maken.’

Maar personeel en studenten zijn daar minder van overtuigd. De medezeggenschapsraad van de hogeschool heeft zijn bedenkingen en ook uit de academies klinkt kritiek. Het bestuur gaat daarom alle argumenten opnieuw met het personeel bespreken. Dit kan enkele dagen duren.

UPDATE
Het bestuur van NHTV Hogeschool stopt de samenwerking met omstreden wetenschapper Diederik Stapel. De medezeggenschapsraad wist het bestuur ervan te overtuigen dat  veel medewerkers er onvoldoende vertrouwen in hadden. Aangezien de samenwerking met Stapel in dat geval niet productief zou zijn, heeft het bestuur besloten om die te beëindigen.