Student & Geld

Kris: ‘Ik koop graag spullen die ik als student misschien niet nodig heb’

In deze rubriek vragen we HU-studenten hoe zij rondkomen. Kris (26) is derdejaars student Tolk Gebarentaal. Waar geeft hij zijn geld graag aan uit?

Hoeveel leen jij voor je studie?
‘Ik leen 882 euro per maand, het maximale bij DUO. Tegen de tijd dat ik moet aflossen ga ik er achter komen in hoeverre het natuurlijk goed is geweest, maar nu ben ik er heel tevreden over.’

Heb je een bijbaan?
‘Ja, ik werk twee dagen per week in een ski- en snowboardwinkel die acht maanden per jaar open is.

Hoeveel levert dat per maand op?
‘Het is afhankelijk van de tijd van het jaar, maar tijdens het hoogseizoen werk ik natuurlijk veel. In de kerstvakantie heb ik 1600 euro kunnen verdienen in twee weken tijd; doorgaans is het 700 euro per maand. Ik spaar veel van mijn inkomsten zodat ik het kan uitstrijken over de rest van het jaar als de winkel is gesloten.’

Hoeveel per maand spaar je?
‘Dat verschilt, maar gemiddeld 200 tot 300 euro per maand.’

Waar geef je graag geld aan uit?
‘Ik ben een hobbyist in oude voertuigen en koop graag spullen die ik wellicht als student niet nodig heb. Zo heb ik een oude legertruck, bakfiets, brommer en een motor. Daarnaast geef ik ook graag geld uit aan planten, laatst heeft met dat 60 euro gekost.’

Wat was je laatste grote uitgave?
‘Een bakfiets voor krap 700 euro. Ja, de uitgaves voor mijn hobby zijn best flink.’

Wat ben je kwijt aan uitgaan?
‘Vrienden komen voor het uitgaan altijd bij mij langs voor een biertje, daar begint de avond dan mee. Eén keer per maand ga ik uit en geef ik een euro of dertig uit, dat valt best mee.’

Waar bestaan jouw maandelijkse vaste lasten uit?
‘Voor mijn kamer betaal ik 360 euro, mijn telefoonabonnement kost een tientje en ik heb een doorlopende reisverzekering van 2 euro. Verder betaal ik mijn zorgverzekering uit een pot geld die ik van mijn ouders kreeg. Het geld is bestemd voor de aanbetaling van een huis. Hoeveel dat is? Een stuk meer dan waar wij studenten doorgaans mee kunnen omgaan.’

Ben je tevreden over jouw inkomsten- en uitgavenpatroon?
‘Ja. Ik begon op wat oudere leeftijd aan mijn studie, en bedacht me dat ik wel een kwalitatief fijn leven wil; dus niet weggestopt in een studentenkotje en elke dag droog brood eten om maar rond te komen, zodat je veel kunt sparen. Dat zou natuurlijk kunnen, maar ik koop graag leuke dingen waardoor ik minder kan sparen, daar ben ik tevreden over. Ik vind het fijn om zo’n leven te hebben.’

Bij wie klop je aan als je te weinig geld heb?
‘Als ik op mijn gewone rekening geen geld heb, zou ik wel naar mijn ouders gaan. De externe pot geld waar ik het over had is niet bedoeld voor dagelijkse dingen. Mocht het gebeuren, dan zouden mijn ouders mij niet zomaar 100 euro geven, eerder een tientje zodat ik zelf een creatieve oplossing moet bedenken. Het lukt me eigenlijk altijd wel om rond te komen. Met mijn werk hark ik behoorlijk wat geld naar binnen voor een voltijd student en ik leen ook nog eens maximaal.’

Ga je bewust om met geld?
‘Absoluut niet. Ik ben best bourgondisch qua hobby’s en woon in een behoorlijk groot huis met tuin en schuur, waar ik dat allemaal kwijt kan. Ik word nog elke dag met een glimlach wakker van: hoe heb ik dit in godsnaam weten te krijgen? Helaas moet ik er binnenkort wel uit, dus de volgende stap zal wel iets kleins en vervelends worden.’