Nieuws

Kroketje voor De Vrede

Bij vrijwel alle groothandels in Utrecht ligt vanaf donderdag 11 april de Vredeskroket in de schappen. De snack is speciaal geïntroduceerd vanwege de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht.

De vredeskroket komt van oorsprong uit Frankrijk. De snack werd samengesteld door een kok aan het hof van Lodewijk XIV, genaamd François Massialot. Hij besloot de kroket op te nemen in zijn kookboek le cuisinier royal et bourgeois. Jaren later, bij de ondertekening van de De Vrede van Utrecht, zou de kroket door de aanwezigen massaal zijn verorberd. 

In de Vredeskroket zitten niet de ingrediënten die we in de dagelijkse huis-tuin en- keukenkroket voorbij zien komen. Het gaat om een traditioneel Frans recept, met als belangrijkste ingrediënten pastinaak en gele wortel.

Nu, 300 jaar later, maakt de kroket, gereïncarneerd als vredeskroket, zijn rentree. Inmiddels is hij al verkrijgbaar in de Jaarbeurs en op het stadhuis. Na 11 april zal de Vredeskroket naar alle waarschijnlijkheid op meerdere plekken te verkrijgen zijn.